Absorbție-record de fonduri europene
Fondurile europene atrase anul trecut de România au atins un nivel record, afirmă premierul Nicolae Ciucă. El are o estimare pozitivă în privinţa creşterii economice.
Mihai Pelin, 05.01.2023, 11:44
România a reuşit, anul trecut, o absorbţie de fonduri europene de peste 11 miliarde de euro, a anunţat premierul Nicolae Ciucă. Șeful Executivului a precizat că este cel mai înalt nivel atins de când are acces la aceste finanţări europene, iar pentru 2023 se intenţionează păstrarea sau chiar depăşirea lui. În deschiderea primei şedinţe de guvern din acest an, el a mai spus că România a avut o execuţie bugetară bună şi că s-a încadrat în deficit. În opinia sa, Guvernul a reuşit realizarea unei creşteri economice pe care nu o prevăzuse la începutul anului trecut, mai ales după declanşarea războiului în Ucraina şi după efectele pe care le-au produs creşterea preţurilor la energie şi la gaze. Banii europeni care intră în România trebuie să susţină, în primul rând, investiţiile, afirmă premierul Nicolae Ciucă, astfel încât economia naţională să poată rezista provocărilor sau efectelor care se resimt sau se vor resimţi la nivelul economiei europene sau mondiale.
Nicolae Ciucă Pentru ţara noastră predicţia este una pozitivă şi România chiar dacă nu va mai avea acelaşi nivel de creştere, va avea o creştere economică şi ea trebuie susţinută prin măsuri la nivelul Guvernului şi prin măsuri de sprijinire a mediului de afaceri, a mediului antreprenoriala aşa cum am făcut-o şi anul acesta, poate mai mult decât atât, pentru că avem în continuare la dispoziţie fonduri de garantare, garanţii de stat. Banii pe care îi avem la dispoziţie anul acesta sunt 112 miliarde de lei ( cca. 22,7 miliarde euro) prevăzuţi pentru investiţii, care să se ducă concret în investiţii.
Premierul a amintit că cei mai mulţi bani au fost direcţionaţi și anul trecut tot spre investiţii, însă pentru realizarea ţintelor propuse este nevoie de solidaritate, empatie la nivel naţional, dialog cu partenerii sociali, coordonare între ministere şi, nu în ultimul rând, de stabilitate politică. El a mai spus că şi în acest an vor fi promovate proiectele deja agreate cu partenerii de coaliţie, fie că acestea se referă la educaţie, sănătate, fie la jaloanele şi ţintele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Nicolae Ciucă Am discutat deja să finalizăm şi să agreăm în continuare pachetul de legi ale educaţiei, urmând ca odată ce va începe noua sesiune parlamentară să avem asigurat pachetul de legi care va intra în dezbatere în Parlament. Pe domeniul sănătăţii avem de asemenea stabilite proiectele şi măsurile care vizează îmbunătăţirea sistemului medical din ţara noastră, sunt proiectele de modernizare a spitalelor prin PNRR şi cele prin proiectele europene. Pe de altă parte, premierul a subliniat că există fonduri suficiente și pentru plata la timp a drepturilor care se cuvin pensionarilor sau altor categorii de cetăţeni.