Deficit bugetar în uşoară scădere
Deficitul bugetar al României a scăzut în primele 11 luni ale acestui an, faţă de perioada similară din 2021.
Ştefan Stoica, 28.12.2022, 11:44
Deficitul bugetului general consolidat al României a fost de 4,2% din PIB în primele 11 luni din acest an, faţă de aproximativ 3,4 procente la sfârşitul lunii octombrie. Comparativ cu perioada similară din 2021, când s-a situat la 4,7% din PIB, deficitul bugetar a scăzut cu 0,5 puncte procentuale în intervalul ianuarie-noiembrie, spune ministerul Finanţelor. În cifră absolută, deficitul a fost de 58,70 miliarde de lei, adică aproape 12 miliarde de euro. Ţinta de deficit pentru anul în curs este de 5,8% din PIB. Evoluţia veniturilor, precizează ministerul Finanţelor, a fost influenţată preponderent de avansul veniturilor nefiscale, al veniturilor din TVA şi contribuţiilor de asigurări, al încasărilor suplimentare din energie şi fondurilor europene. Cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat la aproximativ 475 miliarde lei, în creştere cu peste 19 procente comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe cele 11 luni ale anului 2022 au înregistrat o creştere cu 0,5 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, ajungând la 34% din PIB. Domină la capitolul cheltuieli cele de personal, care au sărit bine de 100 de miliarde de lei. Pe de altă parte, inflaţia şi incertitudinile generate de conflictul armat din Ucraina au determinat majorarea plăţillor de dobânzi aferente portofoliului de datorie publică. Şi cheltuielile cu asistenţa socială au crescut, cu circa 18 procente, evoluţie influenţată, în principal, de majorarea, de la 1 ianuarie 2022, a punctului de pensie cu 10% şi a pensiei minime, precum şi de acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei. Cheltuielile privind proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv subvenţiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii, au fost cu 31% mai mari comparativ cu cele 11 luni ale anului precedent. Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au depăşit 56 de miliarde lei, în creştere cu 27% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Pentru anul viitor, România are un buget bazat pe o creştere economică de 2,8% şi un deficit de 4,4 procente din produsul intern brut. Construcţia bugetară nu are la bază noi taxe şi este structurată pe o inflaţie de 9,6%. Sunt prevăzute inclusiv sumele pentru protejarea populaţiei vulnerabile. Veniturile pensionarilor vor creşte la începutul anului datorită majorării punctului de pensie cu 12,5% şi acordării diferitelor tipuri de sprijin.