Vizita președintei Parlamentului European la București
România aparţine spaţiului Schengen şi nu există nicio justificare pentru respingerea ei, a declarat, la București, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Mihai Pelin, 20.12.2022, 11:59
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a reafirmat că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen şi o va face în curând. Într-un discurs susţinut în plenul Parlamentului de la Bucureşti, ea a subliniat că intrarea în acest spaţiu nu este un cadou, ci un drept câştigat şi a amintit de ajutorul oferit de România refugiaţilor ucraineni. „România va adera la Spaţiul Schengen în curând”, a adăugat ea. „Nu renunţaţi la Europa”, a mai spus Roberta Metsola: “Le-am spus liderilor că acesta a fost cel mai dezamăgitor curs pe care îl puteau adopta. Cred că decizia amânării a fost greşită.”
România are, în continuare, obiectivul strategic naţional de aderare la Spaţiul Schengen, iar respingerea ei nu este întemeiată, afirmă și preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu (PNL): “România este un partener de încredere pe care toate statele europene se pot baza. De aceea, dragi români, rezultatul votului din 8 decembrie este unul complet injust. Poziţia Austriei a fost total inadmisibilă.”
La rândul său, liderul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu (PSD), arăta că nu trebuie să dispară încrederea. Am obţinut deja respectul partenerilor noştri europeni, prin modul în care ne-am făcut datoria în prima linie a apărării securităţii şi unităţii europene, apreciază el: “Acest eşec de etapă nu poate fi definitoriu. România va continua să fie parte a soluţiei europene, dar, în acelaşi timp, alături de partenerii noştri, vom şi mai determinaţi să întoarcem rezultatul acestui vot nedrept.”
Spaţiul Schengen va deveni mai puternic, mai sigur şi mai prosper prin integrarea României, spune premierul Nicolae Ciucă. El a menţionat că România va rămâne angajată şi cu o atitudine cât mai constructivă pentru atingerea acestui obiectiv naţional.
La București, Roberta Metsola s-a întâlnit şi cu preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului şi-a exprimat speranţa că România va intra în Schengen anul viitor: “După părerea mea, este oricum prea devreme. Până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva şi în două săptămâni nu mă aştept să se rezolve problema abordării austriece şi problema abordării olandeze faţă de Bulgaria. Trebuie să înţelegem cu toţii, împreună, că aceste chestiuni trebuie rezolvate înainte să se voteze încă o dată în Consiliul JAI.”
Discuţiile de la Palatul Cotroceni au mai vizat unitatea în interiorul UE în contextul războiului din Ucraina, sancţiunile la adresa Rusiei, dar şi recentul scandal de corupţie din Parlamentul European legat de presupuse sume de bani oferite de Qatar şi Maroc unor oficiali europeni pentru a influenţa decizii ale instituţiilor europene. În context, Roberta Metsola a subliniat că va lucra pentru a repara greşelile şi pentru a reconstrui încrederea pierdută.