Bugetul 2023, în pregătire
Proiectul de buget pentru 2023 este, pentru prima dată, construit pe programe – declară premierul Nicolae Ciucă.
Roxana Vasile, 05.12.2022, 11:59
Spre jumătatea lunii decembrie, românii ar urma să afle cum vor sta în 2023 din punct de vedere financiar. Guvernul de la București vrea să pună în dezbatere publică, apoi, să adopte bugetul de stat pe anul viitor. Este bazat pe o estimare de creştere economică de 3% şi are ca ţintă un deficit bugetar de 4,4%. Inclusiv din cauza războiului de la graniţe, creşterea de la Apărare va fi cea mai mare după 1989 – 2,5 procente. Au fost, însă, prevăzute creşteri şi pentru Educaţie, Transporturi, Agricultură sau Sănătate.
Bugetul pe 2023 este primul construit pe programe economice și sociale, ceea ce va permite o mai bună monitorizare a cheltuielilor, a gradului de implementare, dar şi a impactului real în economie – s-a spus la Guvern. Mai precis, bugetul va permite continuarea investiţiilor, inclusiv din PNRR, gestionarea deficitului bugetar şi a inflaţiei, identificând, totodată, sursele financiare pentru creşterile de salarii şi pensii deja anunţate.
Premierul Nicolae Ciucă: ʺPot da asigurări că, până la jumătatea lunii decembrie, aşa cum am discutat calendarul, vom avea bugetul aprobat în Parlament. Pentru ceea ce am cuprins în proiectul „Sprijin pentru România”, măsurile vor continua şi în anul viitor. De asemenea, vom identifica celelalte măsuri pe care putem să le luăm pentru cetăţenii vulnerabili.ʺ
Într-un interviu televizat, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, declara, la rândul său, că bugetul construit de programe reprezintă o schimbare atât de paradigmă, cât şi de abordare: ʺAdică, dacă anul ăsta facem un buget pentru anul viitor pe programe, anul viitor, undeva după luna septembrie, vei putea să urmăreşti progresul. Am avut un program, bun, ai un răspuns, are un efect pozitiv. Unul negativ trebuie adaptat, trebuie modificat. E pur şi simplu o chestiune de normalitate, pentru că nu sunt banii ministrului de Finanţe sau ai Guvernului României, sunt banii cetăţenilor.ʺ
În perspectiva aprobării proiectului bugetar, Executivul trebuie să adopte mai multe acte normative, inclusiv o ordonanţă care reglementează, pentru anul următor, printre altele, îngheţări sau creşteri de salarii și pensii. Concret, actul normativ prevede majorarea salariilor din sectorul bugetar cu 10% faţă de decembrie 2022, fără a se depăşi, însă, grila de salarizare. În schimb, salariile demnitarilor se menţin la nivelul de la finalul acestui an.
Valoarea punctului de pensie se majorează cu 12,5%. Pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 de lei vor beneficia de ajutoare acordate în două tranşe, în ianuarie şi octombrie. Cei cu pensii de până în 2.000 de lei vor primi, tot în două etape, şi un ajutor suplimentar pentru plata facturilor la energie. Va fi majorat salariul minim la 3.000 de lei sau îngheţat punctul de amendă.