Schengen, săptămâna decisivă
La Consiliul Justiție și Afaceri Interne programat joi, la Bruxelles, se va decide dacă România va intra în Schengen.
Leyla Cheamil, 05.12.2022, 11:21
România urmează să afle, în câteva zile, dacă va adera la spațiul de liberă circulație Schengen, după ani de zile în care a fost pusă pe lista de așteptare. Stabilită în 1995, această zonă asigură libera circulație a cetățenilor europeni, dar și a mărfurilor în 26 de țări ale bătrânului continentˮ: 22 de țări care fac parte din blocul comunitar și patru țări non-UE – Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein. Deși membră a Uniunii Europene din 2007, intrarea României în Schengen a fost blocată, în martie 2011, de unele state membre, printre care Austria, Finlanda, Suedia și Olanda. Timp de aproximativ zece ani, statele opozante și-au motivat această poziție afirmând că Bucureștiul are probleme de rezolvat în ceea ce privește justiția și corupția.
Alături de București, un răspuns favorabil așteaptă, în această săptămână și Sofia și Zagreb. Consiliul Justiție și Afaceri Interne, programat, joi, la Bruxelles, va lua o hotărâre în acest sens. Într-un interval de câteva luni, cei mai importanţi oponenţi ai acceptării intrării României şi-au schimbat opinia. După semnale puternice venite de la Berlin şi Paris, pe rând, Finlanda, Suedia şi Olanda, alături de Parlamentul şi Comisia Europeană, au confirmat atât îndeplinirea considerentelor tehnice, cât şi a progreselor în respectarea statului de drept.
Însă e nevoie de un vot unanim şi informaţii descurajatoare vin din Austria, care a cerut ca votul pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen să nu fie trecut pe ordinea de zi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. Ministrul de Interne de la Viena, Gerhard Gartner, a afirmat, recent, într-un interviu pentru publicaţia Curier”, că pentru ţara sa, momentan, are sens doar includerea Croaţiei în spaţiul european de liberă circulaţie. Potrivit acestuia, românii şi bulgarii ar avea, în continuare, probleme cu protecţia frontierelor externe, respingerea solicitanţilor de azil şi distribuirea acestora.
În schimb, Suedia s-a pronunţat pentru aderarea României. Şi Executivul olandez a anunţat că Parlamentul de la Haga va da undă verde pentru accederea României şi Croaţiei. Are, totuși, obiecţii pentru Bulgaria din cauza corupţiei şi a problemelor privind nerespectarea statului de drept.
Premierul României, Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au salutat, vineri, evaluarea pozitivă a Olandei în favoarea aderării țării la Schengen. Salut recunoaşterea de către Guvernul olandez a pregătirii României pentru a se putea alătura Schengen, ca un pas cheie către atingerea acestui obiectiv, făcut posibil prin dialog şi cooperare. Olanda este un partener de preţ al ţării noastreˮ, a scris Nicolae Ciucă, pe Twitter. La rândul său, Bogdan Aurescu a transmis că acesta este rezultatul dialogului intens din ultima perioadă şi al pregătirii tehnice foarte bune a României.