Electricitate pentru Republica Moldova
România asigură peste 90% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova vecine.
Ştefan Stoica, 07.11.2022, 12:10
Dacă Ucraina este victima directă a neoimperialismului rusesc marca Putin, manifestat printr-o agresiune ilegală şi nejustificată, Republica Moldova este victimă colaterală. Micul stat cu populaţie majoritar românească situat între Ucraina şi România suportă consecinţele dramatice ale crizei energetice pe care războiul din vecinătate a dus-o la paroxism şi ale poziţiei ferme de condamnare a invaziei adoptate de administraţia pro-europeană de la Chişinău.
Luna trecută, compania care furnizează energie electrică pentru regiunile centrale şi de sud ale Republicii Moldova şi-a avertizat clienţii că trebuie să fie pregătiţi pentru întreruperi de curent în viitorul sezon de iarnă, ca urmare a intensificării crizei energetice. Anterior, preşedinta Maia Sandu declarase că locuitorii republicii ar trebui să continue economisirea de energie electrică din cauza creşterii preţurilor la energie şi a amplificării crizei.
Într-un discurs rostit, recent, în Parlamentul de la Bucureşti, Maia Sandu avertiza, de altfel, că ţara riscă să rămână fără gaze şi electricitate în această iarnă din cauza conflictului. După ce Rusia a bombardat reţelele ucrainene, gigantul rus Gazprom a redus la jumătate volumul de gaz livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă. Asigurarea ţării cu energie electrică este o provocare zilnică, mărturisea preşedinta Sandu.
Conştientă de situaţia complicată în care se găseste micul stat vecin după bombardamentele ruseşti asupra centralelor ucrainene, România a început să-i furnizeze energie electrică şi gaze naturale în regim de urgenţă.
În acest moment, Bucureştiul asigură peste 90% din necesarul de consum de energie electrică al Chişinăului, a spus ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la un post privat de televiziune.
E grav pentru că, în acest moment, Republica Moldova are o situaţie energetică foarte complicată, fiind dependentă sută la sută de resurse externe şi în ceea ce priveşte gazul şi în ceea ce priveşte energia electrică, a subliniat şeful diplomaţiei de la Bucureşti. El a afirmat că România a ajutat Republica Moldova şi cu furnizarea de păcură şi lemn de foc.
Guvernul român a aprobat 130.000 de metri cubi de lemn de foc la solicitarea Chişinăului. Aşa cum sprijinul acordat Ucrainei pentru a contracara agresiunea Rusiei înseamnă, de fapt, sprijin concret pentru securitatea şi prosperitatea României şi a cetăţenilor ei, tot aşa, sprijinul pentru Republica Moldova, un stat foarte vulnerabil la efectele acestei agresiuni este, până la urmă, un plus pentru securitatea României, a explicat ministrul Aurescu.
Bucureştiul, a mai spus acesta, va continua cu apelurile către comunitatea internaţională pentru a acorda Moldovei granturi ca să poată cumpăra energie de pe piaţa liberă.
De la Bruxelles, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis Republicii Moldova sprijin suplimentar pentru a-şi acoperi nevoile imediate de gaze naturale şi electricitate.