Cooperare militară româno-franceză
Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a vizitat România. El a anunţat dislocarea unei escadrile de avioane Rafale pentru misiunile de poliţie aeriană din România.
Mihai Pelin, 04.11.2022, 11:20
Actualele provocări de securitate din regiune şi colaborarea aliată şi bilaterală au fost temele de pe agenda convorbirilor pe care ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, le-a avut, joi, la București, cu oficialii români. În cadrul discuţiilor cu preşedintele Klaus Iohannis, au fost abordate stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale parteneriatului strategic dintre cele două țări, cu accent pe componenta de apărare, situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi tendinţele de evoluţie a acesteia, precum şi stadiul implementării deciziilor aliate luate la summit-ul NATO de la Madrid şi agenda UE.
Evoluţiile şi situaţia din regiune, în contextul agresiunii ruse în Ucraina, au fost abordate în cadrul întrevederii ministrului francez cu premierul Nicolae Ciucă, alături de o analiză a consecinţelor asupra securităţii militare, energetice, alimentare care au generat instabilitate statelor din zonă, în primul rând Republicii Moldova. Alături de omologul său român, Angel Tîlvăr, ministrul francez al Apărării a vizitat și baza militară de la Cincu din judeţul Braşov, unde grupul de luptă al NATO condus de Franța execută misiuni şi activităţi de instrucţie, alături de structuri ale armatei române. Cei doi au inaugurat sediul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă, în prezent format în principal din militari francezi, dar și olandezi și belgieni.
Cooperarea în domeniul apărării rămâne esenţială, mai ales în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei şi trebuie să oferim răspunsul la această provocare de securitate fără precedent – a declarat ministrul român al apărării. Angel Tîlvăr: “Evoluţiile în domeniul securităţii şi provocările cu care ne confruntăm cer o UE mai puternică, care să completeze eforturile NATO în vederea asigurării stabilităţii şi securităţii europene. Acesta este un obiectiv pe care şi Franţa şi România l-au susţinut în mod constant. Situaţia din Ucraina a demonstrat încă o dată importanţa complementarităţii dintre UE şi NATO, Uniunea având un rol esenţial în susţinerea şi sprijinul Ucrainei în cadrul abordării integrate.”
La rândul său, ministrul francez a atras atenţia că bazinul Mării Negre devine un spaţiu de conflict, fiind un punct de atenţie pentru statele membre NATO şi UE. Franța a trimis un prim convoi cu tehnică militară, constând în transportoare blindate, care a intrat în urmă cu mai puţin de două săptămâni în România. Un al doilea convoi, constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc, urmează să ajungă în ţară în cursul acestei luni. Evaluat la aproape 10 milioane de euro, tancul este considerat extrem de eficient în lupta terestră și poate lovi cu precizie ţinte de la 4.000 de metri distanţă.
În prezent, batalionul francez din România numără deja 350 de militari, în condiţiile în care şeful Statului Major al Armatei preciza că Hexagonul va trimite în România un număr de 500 de cadre cu vehicule blindate şi dispozitive de luptă.