De la Schengen la MCV
România are susţinere deplină la Bruxelles pentru aderarea la spaţiul Schengen. Semnale pozitive sunt şi în privinţa ridicării MCV.
Corina Cristea, 28.10.2022, 11:24
România ar putea primi în curând îndelung așteptata undă verde pentru aderarea la spațiul Schengen. Chestiunea admiterii sale, dar și a Bulgariei, cu care țara face de atâția ani tandem în acest proces, ar putea fi inclusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie. Decizia finală cu privire la extindere este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie, iar în prezent doar Olanda, opozant constant al aderării, mai are ceva reticențe. Autoritățile de la Haga afirmă că, în principiu, nu se opun aderării, dar Parlamentul olandez a recomandat recent să nu fie luată o decizie ireversibilă înainte de verificări suplimentare. O misiune voluntară de evaluare a venit în această lună în România și Bulgaria, iar experții Comisiei Europene și ai țărilor membre au prezentat Grupului de lucru pentru Schengen raportul privind misiunea în cele două țări. O misiune în care Olanda nu și-a trimis experți, dar care s-a încheiat cu concluzii cât se poate de pozitive, spune Nicolae Ciucă. El a menționat că nu a citit raportul, deoarece acesta nu este public, dar a primit informaţiile de la reprezentanţii României care au participat la analiza acestuia. Rezultatele confirmă pregătirea României cu privire la acquis-ul Schengen şi ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de ţară, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
Însoțit de ministrul de Interne și de cel al Justiției, șeful executivului român a mers în această săptămână la Bruxelles, unde a primit asigurări că România are susţinere deplină pentru aderarea la Schengen. Au spus acest lucru toţi oficialii europeni cu care premierul a discutat în capitala Uniunii, timp de două zile.
Nicolae Ciucă: Am demonstrat că suntem în măsură să protejăm graniţele externe ale Uniunii Europene. Am făcut-o şi înainte de începerea conflictului. După începerea conflictului am făcut-o şi mai abitir, şi presiunea pe întreg serviciul de graniţă a fost una cât se poate de complexă şi dinamică.
Că rezultatele României sunt apreciate la Bruxelles o arată și rezoluția non-legislativă adoptată recent de Parlamentul European, cu o largă majoritate, prin care se solicită Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârșitul anului, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României și Bulgariei la Schengen. Semnale pozitive sunt şi în privinţa ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare, premierul afirmând că a avut discuţii în acest sens cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, discuţii tehnice aplicate cu alţi oficiali europeni. Premierul a menţionat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiţiei, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene. Nicolae Ciucă a transmis europarlamentarilor români, în cadrul întâlnirii avute la Bruxelles, că este nevoie de o acţiune comună, atât în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, cât şi în privința ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare.