România, pregătită pentru un nou val de refugiaţi ucraineni
România, mai bine pregătită pentru primirea refugiaților ucraineni
Leyla Cheamil, 10.10.2022, 11:44
Peste 2.500.000 de ucraineni care au fugit din calea războiului declanșat, pe 24 februarie, de Rusia vecină au trecut granițele României, arată datele oficiale. Cei mai mulți au plecat mai departe în țările occidentale, însă o parte au rămas aici. De la începutul invaziei ruse, statul român a luat o serie de măsuri umanitare, sociale, economice pentru a-i sprijini pe refugiați. O mare contribuție au avut-o și simplii cetățeni, organizațiile non-guvernamentale sau proprietarii de hoteluri sau restaurante, care i-au ajutat pe noii veniți să se adapteze la noua realitate. România este mai bine pregătită pentru a primi refugiaţi din Ucraina, dar, în prezent, nu există semnale că s-ar înregistra o creştere a numărului acestoraˮ, a declarat, la Suceava, secretarul de stat în ministerul de Interne, Raed Arafat. Acesta a fost prezent, duminică, la ceremonia de predare de către Franța a unor donaţii către partea ucraineană, la hub-ul umanitar de la Suceava, înființat în contextul conflictului ruso-ucrainean și coordonat de Bruxelles. La ceremonie a participat şi ambasadoarea Franţei la București, Laurence Auer, şi ambasadorul Ucrainei, Ihor Prokopchuk. Ajutorul umanitar constă în peste o mie de tone de bunuri donate Ucrainei de către Franţa, dar şi în 15 vehicule de pompieri şi salvare aduse de militari ai securităţii civile franceze.
Raed Arafat şi-a exprimat speranţa că situaţia din Ucraina se va îmbunătăţi, dar nu există certitudini în ceea ce priveşte evoluţia în următoarea perioadă. Noi sperăm să fie una favorabilă din punct de vedere al Ucrainei şi să vedem că situaţia, în final, se linişteşte şi nu se agravează. Noi avem obligaţia să ne pregătim mai departeˮ, a declarat Raed Arafat. Oficialul din ministerul de Interne a mai spus că, dacă va creşte, din nou, numărul refugiaţilor, autoritățile sunt mai bine pregătite, pentru că au fost aduse materiale suplimentare. El a menționat, printre altele, suplimentarea locurilor de cazare și a centrelor de tranzit. Pe de altă parte, Raed Arafat a spus că nu există riscuri de securitate în cazul hub-urilor europene pentru ajutoare umanitare destinate Ucrainei, deoarece este vorba despre materiale civile. Este un hub care funcţionează sub protecţia civilă europeană. Vom continua să-l operăm. Acum, a fost prelungit până în luna martie şi poate fi prelungit oricât este nevoieˮ, a precizat Raed Arafat.
La rândul ei, ambasadoarea Franţei în România, Laurence Auer, a afirmat că țara sa este alături de poporul ucrainean, iar ajutorul umanitar distribuit de la hub-ul european de la Suceava are scopul de a facilita relansarea economică a oraşelor distruse şi a zonelor sinistrate din Ucraina. Aceasta a precizat că este vorba despre operaţiunea O navă pentru Ucrainaˮ, iniţiată de preşedintele Republicii Franceze, susţinută de 1.700 de colectivităţi şi în jur de 60 de întreprinderi care au participat la acţiune.