Avertismente împotriva gripei
Specialişti din sănătate se aşteaptă la un un impact important al gripei în sezonul rece 2022- 2023.
Roxana Vasile, 26.09.2022, 11:44
Timp de mai bine de doi ani, gripa sezonieră aproape că a dispărut din vocabularul specialiștilor, care și-au concentrat întreaga atenție și tot discursul asupra mult temutului SARS-CoV-2. Acum, că pericolul pandemiei s-a estompat, în atenția medicilor reapare virusul gripal clasic, potențat de sezonul rece. În România, ei atrag atenţia că primele suspiciuni de boală au apărut deja. Reîntoarcerea copiilor în băncile școlilor, deci în colectivitate, a condus la creşterea numărului de cazuri de infecţii respiratorii. Cecilia Rotar, medic, precizează:
ʺAu fost trei suspiciuni care s-au infirmat în urma investigaţiilor de laborator specifice. Au fost copii cu vârste cuprinse între 9 luni şi maximum 4 ani. O persoană care nu are probleme de sănătate, în general, poate să ducă mult mai uşor o astfel de afecţiune pe picioare. Dacă vorbim de persoanele imunodeprimate şi de copiii până în 4 ani, femeile gravide, adulţii care au boli cardiace sau diabet zaharat, care e foarte frecvent la noi, evoluţia poate să fie mai lentă şi se poate complica. Recomandarea mea este ca, atunci când ai cea mai mică suspiciune de viroză sau dacă părintele consideră că nu poate să facă faţă unei anumite situaţii, cel mai bine este să meargă la medic şi, de acolo, noi ştim ce avem de făcut mai departe.ʺ
Specialiştii din sănătate afirmă că, după doi ani în care transmiterea virusului gripal a fost limitată de măsurile de protecţie anti-Covid, în această iarnă, impactul gripei ar putea fi important. De aceea, ei subliniază că vaccinarea rămâne extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări – cu virusul gripal şi cu SARS-CoV-2, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile. Primele tranşe de vaccinuri antigripale care se pot administra în cabinetele medicilor de familie au ajuns în România. Mai mult! Medicul epidemiolog Emilian Popovici afirmă că orice persoană îl poate face în paralel cu cel anti-Covid chiar în aceeaşi zi:
ʺNu există niciun fel de incompatibilitate între ele, dimpotrivă, se pot administra în cursul aceleiaşi vizite la medic, doar că nu se fac în acelaşi loc şi, bineînţeles, nu se fac amestecate. Dacă facem un vaccin în deltoidul drept, îl facem pe celălalt în deltoidul stâng. Gândiţi-vă că Moderna, la un moment dat, a anunţat chiar intenţia de a face un vaccin bivalent gripal şi SARS-CoV-2. Deci, acestea sunt vaccinurile care trebuie avute în vedere şi, sigur, şi acestea se prioritizează în funcţie de particularităţile fiecărei persoane.ʺ
Gripa este o boală infecţioasă respiratorie sezonieră care se manifestă diferit de la o persoană la alta și poate duce, în unele cazuri, la deces.