Divergenţe privind plafonarea preţurilor la energie
Noua ordonanţă pe energie a guvernului de la Bucureşti suscită critici.
Ştefan Stoica, 06.09.2022, 11:20
Preţul gazelor naturale a urcat, luni, în Europa, cu 30%, după ce Rusia a anunţat că livrările prin gazoductul Nord Stream rămân oprite pe termen nelimitat. La Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural pe continent, cotaţiile au trecut de 270 de euro pentru un megawatt-oră. În primăvară, după invazia rusă în Ucraina, ele atinseseră nivelul record de 335 de euro pentru un megawatt, amintesc agenţiile de presă.
Uniunea Europeană analizează mai multe opţiuni pentru impunerea unei limite de preţ la energie. În frunte cu Germania, care a anunţat un pachet de 65 de miliarde de euro, guvernele europene decid să pompeze sume mari în scheme de sprijinire a gospodăriilor.
La fel procedează şi executivul de coaliţie de la Bucureşti, care a decis să prelungească schema de plafonare şi compensare a facturilor la gaze şi curent după data de 31 martie, până în luna august a anului viitor. O nouă filozofie mută, însă, o parte din povara financiară a acestor măsuri de la bugetul statului în sarcina companiilor din energie, care vor fi supuse supraimpozitării. În plus, intermediarii care vor vinde şi vor revinde energie la preţuri foarte mari, profitând, astfel, în opinia guvernanţilor, de criza energetică, vor fi amendaţi cu 5% din cifra de afaceri.
Preşedintele Asociaţiei Energiei Inteligente, Dumitru Chisăliţă, consideră că termenul de implementare a ordonanţei guvernamentale adoptate săptămâna trecută este foarte scurt şi ar putea produce grave perturbări ale activităţii consumatorilor non-casnici.
Dumitru Chisăliţă: Majoritatea consumatorilor industriali, chiar şi cei casnici, şi-au făcut un planning, şi-au făcut nişte bugete, s-au stabilit nişte contracte. Să vii acuma în mijlocul jocului, să vii acum înainte de timpul iernii, să dai peste cap toate aceste elemente, din punctul meu de vedere, va băga mulţi consumatori în corzi şi îi va aduce în situaţia de a-şi reduce activitatea sau să se închidă.
Fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, susţine, în schimb, că noile măsuri pot reduce specula.
Răzvan Nicolescu: Posibilitatea sancţionării cu 5% din cifra de afaceri pentru cei care tranzacţionează energia în scop speculativ, ca să crească facturile atunci când se duc să deconteze, e este un lucru bun. Faptul că după multe luni de zile se încearcă găsirea unei soluţii pentru consumul propriu tehnologic, la distribuţie şi la transport, iarăşi, din punctul meu de vedere, este un lucru bun. Faptul că se introduce principiul ca toţi cei care fac profituri nejustificate în această perioadă să fie taxaţi este un lucru bun.
Uniunea Salvaţi România, de opoziţie, a criticat ordonanţa pe energie, pe motiv că ardistruge sectorul energetic şi economia. USR e la a treia încercare de demitere a ministrului de resort Virgil Popescu prin moţiune simplă, document pe care l-a depus în chiar debutul noii sesiuni parlamentare.