România, mai aproape de spațiul Schengen?
Aderarea României la Spațiul Schengen pare mai aproape, după ce Germania și-a arătat susținerea pentru acest obiectiv.
Daniela Budu, 30.08.2022, 11:59
Autorităţile de la București salută sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen de liberă circulaţie şi mulţumesc cancelarului Olaf Scholz pentru susţinerea în îndeplinirea acestui obiectiv. În discursul său de la reuniunea UE de la Praga, cancelarul german arată că România, Croaţia şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membru cu drepturi depline al Spaţiului Schengen, care trebuie protejat şi dezvoltat. “Voi acţiona ca ele să devină membri deplini” – a declarat oficialul de la Berlin.
Anunţul vine după ce la jumătatea lunii iunie, în cadrul vizitei pe care a făcut-o în România, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, își anunţa de asemenea sprijinul pentru acest obiectiv. După declarația de luni a cancelarului german, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, într-un mesaj pe o rețea de socializare, că intrarea României în Spaţiul Schengen este un obiectiv strategic al ţării, iar premierul Nicolae Ciucă a arătat că, astfel, exporturile româneşti ar putea cunoaşte un impuls semnificativ. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a apreciat că românii merită cu prisosinţă această decizie, care va duce la scurtarea semnificativă a timpilor de aşteptare la frontieră pentru transportatorii de mărfuri.
Declaraţia cancelarului Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României este un anunţ extrem de important, pentru că este pentru prima oară când Germania, la cel mai înalt nivel, anunţă acest lucru în mod necondiţionat, a afirmat și șeful diplomației, Bogdan Aurescu. La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis că aderarea României la Schengen este şi rămâne un obiectiv foarte important pentru ţară și a apreciat, de asemenea, sprijinul şi susţinerea publică a Germaniei. Analiștii de politică externă de la București sunt de părere că va mai dura însă până România va adera propriu-zis la Spațiul de liberă circulație.
Radu Magdin, consultant şi comentator de politică externă: “Nu ştiu dacă mult, dar cu siguranţă va mai dura. Nu vă aşteptaţi ca acum, în mod miraculos, la doar câteva zile după, guvernul olandez să vină să spună a, am văzut ce au spus germanii şi având în vedere că sunt mai mari, mai puternici şi în general suntem coordonaţi, vom ridica orice fel de opoziţie a noastră faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Deci, semnalul politic, într-adevăr, este important. Opoziţia olandeză faţă de aderarea noastră s-ar părea că pe moment rămâne în sensul în care nu vedem, cel puţin în plan imediat, o schimbare de atitudine. Dar, din nou, semnalul politic contează”.
România, care gestionează peste două mii de km frontieră UE, ar fi trebuit să intre în Spaţiul de liberă circulaţie încă de acum mai bine de 11 ani, iar Germania a fost una dintre ţările care s-au opus atunci. Motivele invocate erau corupţia şi problemele din justiţie. Ulterior, unele ţări şi-au nuanţat poziţia, mai puţin Olanda.