Ucraina, țară parteneră la I3M
Ucraina a primit statut de stat partener al Iniţiativei celor Trei Mări.
Leyla Cheamil, 21.06.2022, 11:59
Ucraina a primit statut de partener participant în cadrul Inițiativei celor Trei Mări (I3M). Inițiativa este o platformă politică-economică formată din 12 state ale Uniunii Europene situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră. Reuniți la Riga, în Letonia, liderii Austriei, Bulgariei, Croaţiei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Slovaciei şi Sloveniei au hotărât înființarea unui nou tip de parteneriat, la care să aibă acces și alte state din Europa Centrală și de Est, chiar dacă nu sunt membre ale blocului comunitar.
Considerăm că I3M poate fi o platformă pentru sprijinirea redresării Ucrainei. Susţinem ambiţia Ucrainei de a adera la UEˮ, se arată în declaraţia adoptată la summit-ul de la Riga. Participanţii încurajează guvernele ţărilor din regiunea Iniţiativei să coordoneze punerea în aplicare a planurilor lor naţionale de redresare care vizează o mai bună securitate a aprovizionării cu energie şi diversificarea acesteia, conectivitatea şi durabilitatea infrastructurii.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, anul viitor, România va găzdui, din nou, summitul Iniţiativei celor Trei Mări. El a precizat că preluarea mandatului de organizare a evenimentului va readuce la Marea Neagră centrul decizional al Iniţiativei. Proiectele din cadrul Iniţiativei, prioritare pentru România, sunt Rail-2-Sea şi Via Carpathia, a mai spus şeful statului, care a menţionat că implementarea lor va îmbunătăţi legăturile dintre ţările participante, dar şi mobilitatea militară şi rezilienţa în domeniul infrastructurii din regiune.
De asemenea, Klaus Iohannis a afirmat că va discuta cu premierul Nicolae Ciucă şi cu miniştrii de resort, pentru a vedea cum poate România să accelereze implementarea proiectelor de interconectare ale Iniţiativei celor Trei Mări.
Klaus Iohannis: Nu trebuie să ne imaginăm că vom face o autostradă nouă cap coadă de la Baltică până la Marea Neagră. Această legătură va conţine părţi de drum rapid sau autostradă care, deja, există. Ideea este de a le lega în aşa fel încât să avem o conexiune fluidă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru legătura pe calea ferată. Ministerele de Transporturi din statele noastră negociază, de ani de zile, aceste chestiuni şi, cum, la noi, se realizează, în fiecare an, şi porţiuni de autostradă, şi porţiuni modernizate de cale ferată, acelaşi lucru se întâmplă în Polonia, în Letonia şi peste totˮ.
Şeful statului, Klaus Iohannis, a anunțat că, în paralel, vor începe şi discuţiile cu Ucraina, pentru a vedea la care dintre proiectele de investiţii ale Iniţiativei ar putea participa şi ţara vecină. La rândul său, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a precizat că lucrările privind proiectele de interconectare sunt intense în ţara sa. În ceea ce privește interconectivitatea în domeniul gazului, Duda a amintit că, la începutul lui mai, a fost deschis interconectorul de gaze între Polonia şi Lituania. Şi preşedintele Letoniei, Egils Levits, a subliniat că este nevoie de focus pe proiectele naţionale de infrastructură.