Măsuri pentru aplicarea sancțiunilor internaționale
Companiile din România aflate sub incidenţa sancţiunilor impuse Rusiei îşi pot continua activitatea, dar supravegheate de Stat.
Roxana Vasile, 10.06.2022, 11:57
Impactul asupra economiei naţionale al sancţiunilor internaționale impuse companiilor controlate de entități ruseşti din cauza conflictului din Ucraina nu trebuie neglijat. Protecţia angajaţilor români din aceste companii este o prioritate pentru Guvernul României – a declarat, joi, într-un comunicat, ministrul Economiei de la București, Florin Spătaru. România trebuie să se adapteze şi să ia măsuri cât mai rapid posibil, pentru a evita crize în lanţ – a mai spus ministrul. Reacția lui vine în contextul în care Executivul a adoptat o ordonanță de urgență, potrivit căreia companiile din România controlate de entităţi rusești vizate de sancţiuni îşi vor putea continua activitatea fără conturi blocate, însă numai dacă vor intra sub un sistem de supraveghere de Stat. Scopul este dublu: introducerea de garanţii care să asigure că regimul de sancţiuni al Uniunii Europene nu este prejudiciat, simultan cu protejarea firmelor și a pieței muncii românești.
Concret, o companie din România supusă sancţiunilor va trimite o solicitare Ministerului Economiei, care va verifica dacă aceasta îndeplineşte condiţiile de funcționare. Dacă cererea este aprobată, atunci este desemnat un reprezentant din cadrul Ministerului care va avea calitatea de supraveghetor permanent, iar fondurile şi resursele economice ale companiei vor fi deblocate. În acest timp, supraveghetorul va putea participa, în calitate de observator, la şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor, asociaţilor, Consiliului de administraţie şi alte ședinţe privind managementul companiei; va avea acces în toate locaţiile în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi la toate documentele primite de persoana juridică. Supraveghetorul va informa, totodată, Ministerul când există suspiciuni privind nerespectarea sancţiunilor. Dacă aceste suspiciuni se confirmă, atunci companiei i se retrage dreptul de a funcţiona şi este, din nou, supusă restricțiilor.
Ordonanţa guvernamentală de urgenţă a fost adoptată în aceeași zi în care reprezentanți ai celor circa 2.600 de angajaţi ai societăţii TMK-ARTROM din Slatina și Reșița, producătoare de ţevi laminate, cu acţionariat rusesc, s-au deplasat la București pentru a protesta în fața sediului Executivului. Ei aveau nemulţumiri legate de întârzierile privind plata drepturilor salariale şi se temeau că şi-ar putea pierde locurile de muncă. Acum, pot răsufla ușurați! Asemenea lor, toți românii care lucrează în companii unde rușii dețin acțiuni. Potrivit ministrului Florin Spătaru, în industria metalurgică sunt cele mai multe astfel de companii, în care sunt angajate de aproximativ 22.000 de persoane, iar în industria auto se estimează că pot fi afectate 5.000 de locuri de muncă, din aproximativ 200.000.