România, sub asaltul intemperiilor
România se confruntă, de mai multe zile, cu furtuni puternice, care au produs pagube materiale.
Corina Cristea, 06.06.2022, 11:59
Prima lună de vară a fost jalonată în România de instabilitate atmosferică accentuată, marcată prin coduri emise de meteorologi, de cele mai multe ori în tandem cu cele ale hidrologilor. Au fost descărcări electrice, ploi torenţiale, vânt, vijelii şi chiar grindină, în timp ce cantităţile de apă au depăşit frecvent 20-30 de litri pe metru pătrat şi izolat chiar 40 de litri. Manifestări de acest fel și-au făcut simțită prezența pe parcursul întregului week-end.
De vineri până luni în zori, deplasându-se de la vest la est, au fost furtuni puternice, cu tunete şi fulgere, cu ploi, grindină şi vânt în rafale. Așa cum s-a mai întâmplat în urmă cu câteva zile, și în București a fost rupere de nori. Capitala a fost duminică noaptea sub cod portocaliu de vreme severă, vijelie puternică, grindină de dimensiuni mici şi medii, ploi torenţiale şi frecvente descărcări electrice, nivelul de alertă scăzând apoi la cod galben. Mai mulți copaci au fost doborâți de vântul puternic, arborii au căzut peste mașini și a fost nevoie de intervenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov pentru îndepărtarea lor.
Dacă în urmă cu o săptămână, ploaia torenţială a paralizat circulaţia pe bulevardele principale din Bucureşti – pe mai multe artere carosabilul a fost inundat, iar în mai multe intersecţii nu au mai funcţionat semafoarele – acum traficul a fost mai puțin afectat doar pentru că fenomenele meteorologice s-au manifestat în cursul nopții, înainte ca bucureștenii să plece spre serviciu, unitățile de învățământ sau alte destinații.
Cod portocaliu a fost emis şi pentru mai multe localităţi din judeţul Harghita, unde în jur de 1.000 de gospodării au rămas duminică seara fără energie electrică, după ce vântul puternic a afectat posturile de transformare. Același cod portocaliu a fost și pentru Giurgiu, Dâmboviţa şi Ilfov. Pentru câteva zeci de minute, alături de Călăraşi şi Ialomiţa, tot din sud, Ilfovul a fost chiar sub cod roşu de vijelii şi grindină.
Din cauza averselor puternice, traficul pe Autostrada Soarelui Bucureşti-Constanţa a fost îngreunat pe mai multe sectoare. În cursul nopţii s-au aflat sub avertizare Cod portocaliu de vreme severă iminentă și localităţi din judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin şi Constanţa, locuitorii fiind și aici avertizaţi prin mesaje RO-ALERT.
Furtuna a pus la pământ mai mulţi copaci în municipiul Constanţa şi în alte localităţi din judeţ. Un arbore a căzut peste o maşină, iar alţi opt pe carosabil. Ploaia torenţială a produs inundaţii în două case şi la o biserică din Constanţa, iar un autoturism cu două persoane în interior a rămas blocat în apă.
Pentru rezolvarea tuturor situaţiilor apărute a fost nevoie de intervenția echipajele de pompieri militari. Restul țării s-a aflat sub cod galben, iar ultimele avertizări de vreme rea au expirat luni dimineața. Pe harta meteorologilor, România a redevenit luni dimineață „zonă verde”, fără urmă de cod sau altă avertizare.