Embargo parţial asupra petrolului rusesc
Liderii UE au convenit, la Bruxelles, să blocheze, progresiv, importurile de petrol din Rusia
Leyla Cheamil, 31.05.2022, 11:44
De la declanșarea, pe 24 februarie, a invaziei militare ruse în Ucraina, statele occidentale au impus, ca răspuns, o serie de sancțiuni economice și măsuri diplomatice Moscovei. Sancțiunile sunt menite să contracareze, în mod eficace, acțiunile acesteia de a continua agresiunea asupra statului vecin. Reuniți, luni și marți, la summit-ul de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au convenit, după mai multe ore de discuții, să blocheze, progresiv, importurile de petrol din Rusia. Compromisul negociat până în ultima clipă la summitul de la Bruxelles interzice, deocamdată, livrările de petrol pe mare, nu şi pe cele prin conducte, în urma opoziţiei Ungariei. Măsura este parte a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene de la declanșarea crizei ruso-ucrainene. Preşedintele Consiliul European, Charles Michel, a afirmat că această reducere, care va fi pusă în aplicare până la sfârşitul anului, acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de războiˮ şi punând o presiune maximăˮ asupra Moscovei, pentru ca aceasta să înceteze războiul.
Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutate, într-o primă etapă, ceea ce a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca, de câteva săptămâni, adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei. Consumul intern al Ungariei, care nu are ieşire la mare, depinde, într-un procent de 65%, de petrolul transportat prin conducta Drujba. Potrivit Palatului Elysée, embargoul treptat al UE se va limita, iniţial, la petrolul transportat pe cale maritimă, ceea înseamnă 2/3 din achiziţiile europene de petrol rusesc. Urmează să aibă loc negocieri, cât mai curând posibil, pentru a se pune capăt restului importurilor de petrol din Rusia. Prezent la summit-ul de la Bruxelles, șeful statului român, Klaus Iohannis, a declarat că Bucureștiul susţine noul pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.
Pe de altă parte, liderii Uniunii Europene au căzut de acord să elimine, din sistemul SWIFT, trei bănci ruseşti, printre care cea mai mare bancă, Sberbank, şi să interzică alte trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti. Până acum, şapte bănci ruseşti au fost private de acces la Swift, o platformă de mesagerie securizată ce permite operaţiuni extrem de importante, cum ar fi ordinele de transfer de fonduri între bănci. Totodată, a fost aprobat un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de nouă miliarde de euro. Acești bani vor permite guvernului de la Kiev să îşi acopere nevoile imediate de numerar, pentru a face să funcţioneze economia. Autorităţile ucrainene şi-au calculat necesităţile la cinci miliarde de dolari lunar.Finanţarea europeană va lua forma unor împrumuturi pe termen lung, cu dobânzi subvenţionate.