Trafic intens de sărbătorile pascale
Cu ocazia sărbătorilor pascale, Poliţia română de Frontieră a luat măsuri de suplimentare a personalului, pentru a fluidiza traficul care a fost cu 150% mai mare față de 2021
Daniela Budu, 26.04.2022, 11:44
Cu ocazia sărbătorilor pascale ortodoxe, a fost aglomerat și în acest an la frontierele României pe sensul de intrare în țară, dar a crescut şi numărul românilor care au plecat în străinătate în vacanță sau la rude, după ce au fost ridicate mare parte din restricțiile din perioada pandemiei. Acestora li s-au adăugat cei care s-au întors după zilele libere din perioada sărbătorilor de Paşte ale creştinilor catolici, care anul acesta au avut loc cu o săptămână mai devreme față de cele ortodoxe. Poliția de Frontieră anunță că traficul la granițele României a crescut cu 150% față de anul trecut. Potrivit unui comunicat, în perioada 22-24 aprilie, prin punctele de frontieră au efectuat formalitățile de control peste 500.000 de persoane, cetățeni români și străini şi aproximativ 120.000 de mijloace de transport, atât la intrarea în România, cât și la ieșire. Poliţia de Frontieră a informat, de asemenea, că a dispus, în această perioadă, măsuri de fluidizare a traficului, precum și de întărire a supravegherii frontierei de stat, fără a se înregistra evenimente deosebite. Aproximativ 4.200 polițiști de frontieră au fost la datorie, zilnic, desfășurând misiuni de supraveghere şi control la graniță. De asemenea, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere, iar în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire din ţară. Acolo unde situația a impus-o au fost folosite, potrivit Poliției de Frontieră, inclusiv echipamentele mobile de control aflate în dotare.
În acest an, cea mai tranzitată frontieră a fost cea aeriană pe unde, în perioada 22 – 24 aprilie, au efectuat formalitățile aproximativ 200.000 de persoane, precum și cea cu Ungaria, cu peste 140.000 de persoane și 54.000 de mijloace de transport. Mai puțin aglomerată a fost granița de la Porțile de Fier, din sud-vestul României, pe care au folosit-o cei care au călătorit prin Croaţia, Slovenia şi Serbia. Autoritățile au recomandat această frontieră celor care au venit din vestul Europei și s-au îndreptat spre sudul României. De altfel, ca în fiecare an, autoritățile au recomandat participanţilor la traficul transfrontalier să utilizeze toate punctele de trecere şi să verifice timpii de așteptare prin aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată în continuare pe site-ul poliției de frontieră. În contextul războiului provocat de Rusia în țara vecină, zilnic au continuat să intre în România, potrivit autorităților, câteva mii de ucraineni, atât prin vama comună, cât și prin Republica Moldova. De la declanşarea conflictului, acum mai bine de două luni, au intrat în țara noastră, în total, aproape 800 de mii de cetăţeni din Ucraina. Majoritatea își urmează drumul spre vestul Europei, dar au fost și câteva mii care au cerut azil în România.