Măsuri în sprijinul economiei
Guvernul a folosit, anul acesta, peste 3 procente din PIB pentru a ajuta economia şi cetăţenii.
Ştefan Stoica, 24.03.2022, 12:01
Guvernul de la Bucureşti pregăteşte un nou set de măsuri pentru susţinerea persoanelor vulnerabile şi a companiilor. Scopul este acela de a atenua costurile crescute generate de perturbările apărute pe lanţurile de aprovizionare la combustibili şi alimente.
Comisia Europeană a aprobat cadrul temporar de ajutoare de stat, urmând să compenseze costurile suplimentare generate de criza preţurilor la energie, combustibili sau alimente, precum şi efectele aplicării sancţiunilor internaţionale împotriva companiilor ruseşti. Măsura vine în sprijinul economiilor şi al cetăţenilor statelor membre. Astfel, firmele afectate de războiul din Ucraina pot primi ajutoare de stat de până la 400.000 de euro.
Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu: Se pot acorda granturi de la 35.000 de euro până la 400.000 de euro per companie, în funcţie şi de specific şi de sectorul în care îşi desfăşoară activitatea, care să susţină capitalul de lucru, lichiditatea companiilor, care să susţină, până la urmă, depăşirea acestei situaţii economice complicate în care ne aflăm, să susţină diferenţa de inflaţie care vine peste economii şi din cauza incertitudinilor create de conflictul din Ucraina” .
Pe de altă parte, România ar urma să atragă, anul acesta, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 6 miliarde de euro. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu: Banii care au fost alocaţi în bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene la începutul anului sunt acum transferaţi către fiecare minister coordonator de reformă, astfel încât să înceapă să facă aceste cheltuieli”.
De la începutul anului până în prezent, Guvernul a folosit 3,4% din PIB pentru a sprijini economia şi cetăţenii, susţine ministrul finanţelor, Adrian Câciu. Au fost cheltuieli destinate ajutoarelor pentru pensionari, creşterii pensiilor şi alocaţiilor şi acordării celei de-a 13-a indemnizaţii. Un efort financiar masiv îl presupune plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, măsură de care vor beneficia, până în luna aprilie a anului viitor, consumatorii casnici şi non-casnici; aceştia din urmă erau expuşi riscului de a falimenta din cauza poverii pe care o reprezintă facturile uriaşe la energie.
Peste acest pachet, Guvernul va veni acum cu unul nou, care va sprijini cetăţenii şi companiile, pe fondul creşterii costurilor la combustibil şi alimente. În privinţa principalilor indicatori, şeful de la Finanţe spune că inflaţia, care a crescut galopant anul trecut, a început anul acesta să-şi încetinească viteza şi estimează că deficitul va scădea. Cursul valutar este stabil, în timp ce monedele ţărilor din regiune s-au depreciat masiv, a mai remarcat Adrian Câciu.