Ajutor pentru refugiați
România continuă să ofere sprijin cetățenilor ucraineni care se refugiază din calea războiului.
Corina Cristea, 18.03.2022, 11:35
În cele trei săptămâni scurse de la izbucnirea războiului din Ucraina vecină, România a primit peste o jumătate de milion de refugiaţi ucraineni, iar exodul continuă. Circa 80.000 dintre aceștia au rămas pe teritoriul naţional, dintre care 32.000 sunt minori. Verificările la punctele de trecere a frontierei decurg fără probleme, iar autorităţile române nu refuză nici măcar accesul bărbaţilor ucraineni vizaţi de prevederile Legii marţiale instituite la ei în ţară ca urmare a invaziei armatei ruse, a explicat ministrul de Interne, Lucian Bode:
“Pentru noi, prioritatea zero este aceea de a asigura asistenţă umanitară pentru cei care au fugit din calea războiului. Evident că structurile Ministerului de Interne ştiu câţi bărbaţi, câte femei, câţi copii. În condiţiile în care la frontieră se prezintă cu documente de călătorie valabile, statul român, poliţia de frontieră nu poate interzice intrarea pe teritoriul României, chiar dacă sunt bărbaţi peste 18 ani şi se supun legii marţiale. Ştiţi foarte bine că există şi excepţii, cei care au trei copii minori, cei care prezintă documente medicale, dar acest lucru de verificare este 100% responsabilitatea statului ucrainean. Responsabilitatea noastră este ca pe teritoriul României să nu intre niciun cetăţean neverificat.”
Prin punctele de trecere a frontierei continuă să treacă un mare număr de refugiați, care, ajunși în România beneficiază de tot sprijinul necesar – hrană, cazare, asistență medicală, transport, acces la educație pentru copii sau posibilități de angajare pentru cei care solicită acest lucru. O linie telefonică a fost pusă la dispoziţia refugiaţilor ucraineni pentru a le uşura comunicarea cu cadre medicale în limba lor. Asociaţia „Zi de bine” a făcut posibil acest lucru în parteneriat cu o companie ce furnizează servicii de telemedicină.
Iar pentru gestionarea mai eficientă a fluxurilor de refugiaţi, linia feroviară Zorleni – Fălciu – Frontiera cu Republica Moldova se redeschide, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Închisă din 2015, aceasta traversează râul Prut şi asigură legătura directă cu Staţia CF Cantemir, punct feroviar de frontieră al Republicii Moldova. “Continuăm astfel eforturile concrete pentru sprijinirea persoanelor refugiate din Ucraina, care sosesc în România prin frontiera cu Republica Moldova”, spune Sorin Grindeanu. Ministrul a mai precizat că se iau în mod constant toate măsurile necesare pentru asigurarea unor coridoare de tranzit care să asigure legături eficiente cu alte oraşe importante din România dar şi cu Punctele de Trecere a Frontierei cu ţările vecine.