România a ieșit din starea de alertă
Începând din 9 martie 2022, în România nu se mai aplică nicio restricţie impusă de pandemia de coronavirus.
Roxana Vasile, 09.03.2022, 12:01
După două luni de stare de urgență și aproape 24 de stare de alertă generate de Sars-CoV-2, în România, din 9 martie 2022, nu se mai aplică nicio restricţie impusă de pandemia de coronavirus. Altfel spus, după mai bine de doi ani de la declararea primului caz de infectare cu Covid-19, la finele lunii februarie 2020, și după cinci valuri pandemice soldate cu aproape 2,8 milioane de infectări, 2,6 milioane de vindecări și circa 65 de mii de decese asociate Sars-CoV-2, autorităţile de la București au decis să nu mai prelungească starea de alertă.
Masca sanitară nu mai este obligatorie. Ministerul Sănătăţii recomandă, însă, purtarea ei, în continuare, în spaţiile aglomerate, întrucât există încă transmitere comunitară a virusului. Ministrul de resort, Alexandru Rafila:
Purtarea măştii de protecţie în spaţile deschise aglomerate, de exemplu în pieţe sau în spaţii extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare, în grădiniţe, şcoli şi în universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic, cât şi pentru elevi. De asemenea, evitarea spaţiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic, iar în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire – testarea, prezentarea la medicul de familie şi în cazul unui test pozitiv, la un centru de evaluare sau chiar la Unitatea de Primiri Urgenţe, în cazul unei simptomatologii accentuate sunt importante pentru a putea fi evaluaţi, pentru a primi tratament specific antiviral.”
Cu alte cuvinte, spitalele vor îngriji, în continuare, pacienţii infectați cu Sars-CoV-2, centrele de testare vor funcţiona în continuare, la fel şi cele de evaluare Covid şi post-Covid. Din nou, ministrul Alexandru Rafila:
Unităţile sanitare care au tratat şi până acum pacienţi Covid vor trata în continuare – avem 5 mii de pacienţi în spitale, ei trebuie trataţi, dar, pe măsură ce numărul de pacienţi va scădea, şi activitatea spitalelor se va relua cu tot profilul de activitate pe care îl are fiecare unitate sanitară, încât să existe un proces gradual de reîntoarcere la normalitate şi în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale.”
În cazul unei infectări cu virusul Sars-CoV-2 nu mai este obligatorie izolarea, iar carantina a fost anulată. Nu mai există limitări privind accesul în spaţiile publice. Activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment în spații închise se pot organiza fără restricții. La fel și concertele, demonstrațiile, mitingurile și alte tipuri de întruniri în aer liber.
Certificatul electronic Covid nu mai este necesar, nici triajul epidemiologic pentru accesul în diverse instituții, magazine sau mall-uri. În fine, la intrarea în țară nu mai este solicitat formularul de localizare a călătorilor. Cu toate acestea, autoritățile române invită la prudenţă şi responsabilitate individuală.