2,5% din PIB pentru apărare
În actualul context de securitate, trebuie mărită capacitatea de apărare a statului român.
Eugen Coroianu, 07.03.2022, 11:33
Deteriorarea situației de securitate din estul Europei, în urma invaziei ruse în Ucraina, a determinat mai multe ţări să-şi reconsidere capacitatea de a se apăra. Printre ele şi România, care vrea să îşi crească de la 2% la 2,5% din PIB bugetul armatei. Măsura ar putea să intre săptămâna aceasta în dezbaterea Parlamentului de la București. Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a scris pe pagina sa de socializare că astfel va exista siguranţa că orice guvern de acum înainte va aloca această sumă. Majorarea bugetului apărării a fost anunţată de preşedintele Klaus Iohannis, după o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. El a arătat că, în actualul context de securitate, sunt necesare noi acţiuni consolidate ale României pe cel puţin două dimensiuni: creşterea capacităţii de apărare a statului român și realizarea independenţei energetice, în principal prin dezvoltarea energiilor regenerabile şi nucleare civile.
Este important să asigurăm condiţii mai bune pentru înzestrarea forţelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine şi a răspunde mai eficient nevoilor operaţionale ale Armatei României şi provocărilor de securitate actuale şi în perspectivă, a subliniat șeful statului.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a arătat că mărirea capacităţii de apărare a României este un obiectiv complex pe termen mediu şi lung. Armata are un document strategic, un program ambiţios pentru înarmare cu ceea ce este mai modern în zona militară, în zona apărării, cu pregătirea superioară a resursei umane, pregătirea teritoriului, pregătirea populaţiei pentru apărarea patriei. 2,5% din PIB va sprijini ca aceste ţinte să fie realizate mai repede decât ne-am propus – planul mare fiind până în 2040, a subliniat Dancu. El a menționat că, prin aceasta, România realizează o parte din apărarea flancului estic și face astfel parte din planul înzestrării al NATO pentru apărarea comună. Cei care spun că nu este nevoie de apărare, că ar trebui să devenim neutri greşesc şi cea mai bună dovadă este exemplul nedorit, tragic al Ucrainei din acest moment, a atenționat ministrul Apărării.
Săptămâna aceasta este așteptat în Parlament și pachetul legislativ privind securitatea naţională, pentru a fi adoptat în regim de urgenţă. Directorul SRI, Eduard Hellvig, a subliniat necesitatea urgentării proiectelor de lege privind sistemul naţional de apărare şi securitate pentru crearea şi perfecţionarea unor mecanisme clare, necesare pentru a gestiona o eventuală criză. Nu în ultimul rând, în atenţia parlamentarilor se află şi modificarea Legii Offshore pentru deblocarea unor proiecte energetice importante.