Ziua Mondială a Radioului 2022
UPDATE: Tema ediției din 2022 a Zilei Mondiale a Radioului este Radio și încredere.
Eugen Cojocariu, 13.02.2022, 11:34
UPDATE
Sărbătorim astăzi Ziua Mondială a Radioului, un mijloc de informare publică deja centenar, apreciat şi urmărit de miliarde de oameni de pe tot globul, a transmis, într-un comunicat de presă, Răzvan-Ioan Dincă, Preşedinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune.
Deviza de anul acesta a zilei mondiale – ‘Radio şi încredere’ – subliniază rolul şi obligaţia radioului de a-şi informa corect şi echilibrat ascultătorii.
Prestigiul radioului ca sursă de informare (atât în România, cât şi în multe alte ţări din Europa şi din lume) se construieşte pe puterea cuvântului rostit, pe apelul său la discernământul ascultătorului, pe efortul de a transmite în mod prioritar idei.
Această muncă primeşte admiraţia publicului şi este deseori prezentată, pe bună dreptate, drept abordarea exemplară în materie de jurnalism de informare.
Felicit cu această ocazie toţi ascultătorii şi toţi oamenii de radio din România, dorind tuturor ca radioul să ne însoţească în continuare ca mijloc de informare serios şi credibil.
––––––––––––
13 februarie a fost declarată de către UNESCO Ziua Mondială a Radioului. Radioul este un mijloc de informare în masă puternic și constituie o platformă pentru discursul democratic. La nivel global, radioul rămâne mediul cel mai consumat. Această capacitate unică de a ajunge la cea mai largă audiență înseamnă că radioul poate reprezenta o arenă pentru ca toate vocile să vorbească, să fie reprezentate și auzite. Posturile de radio ar trebui să servească diverse comunități, oferind o varietate de programe, puncte de vedere și conținut și să reflecte diversitatea audiențelor, afirmă UNESCO.
Radioul continuă să fie unul dintre cele mai de încredere și utilizate mass-media din lume, potrivit diferitelor rapoarte internaționale, tema ediției din 2022 a Zilei Mondiale a Radioului fiind chiar Radio și încredere. Conform unui studiu EBU din septembrie 2021, radioul este cel mai de încredere mijloc de comunicare în masă din Europa, situându-se pe locul I în 65% dintre ţările în care s-a făcut cercetarea. 58% din populaţie Europei are încredere în radio, radioul fiind mass-media la care diferenţa dintre cei care au şi cei care nu au încredere (indicele net de încredere) este de +23. Spre comparaţie, indicele este +9 pentru presa scrisă, +6 pentru televiziuni, dar -19 pentru Internet şi -49 pentru reţelele sociale.
Audrey Azoulay, directorul general UNESCO, a declarat de Ziua Mondială a Radioului, că sărbătorim independența și fiabilitatea radioului. Apelăm la radio, mai mult decât la orice alt mediu, atunci când trebuie să fim informați, radioul fiind singurul care poate ajunge peste tot, în special în cele mai îndepărtate zone. În timpul unei pandemii, radioul rămâne astfel una dintre cele mai sigure modalități de a ști ce să faci, fără controverse care să confuzeze. Radioul este adesea mijlocul prin care învățarea continuă atunci când școlile sunt închise, a spus Azoulay, care a conchis: Un mediu vechi de peste 100 de ani, radioul este astăzi mai relevant ca niciodată. Fie ca acesta să trăiască încă mulți ani de acum încolo!