Noi măsuri de plafonare a preţurilor la energie
Executivul român a aprobat Ordonanța de urgență care prevede noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze.
Mihai Pelin, 26.01.2022, 11:44
Guvernul de la București a adoptat noi măsuri de sprijin pentru consumatorii casnici şi micile companii, faţă de creşterea preţurilor la energie. Acestea se vor aplica doar pentru cele două luni care urmează. Prin ordonanţa de urgenţă promovată, recent, de executiv, s-a stabilit şi un nou cuantum al amenzilor pentru furnizorii care nu vor recalcula corect facturile și nu respectă legea. Ele pot urca până la 200 de mii de lei (cca. 40 de mii de euro). Ordonanţa de urgenţă stabileşte o nouă schemă de compensare şi plafonare care se aplică cetăţenilor, dar şi instituţiilor de la 1 februarie până la 31 martie. Aceasta nu se poate aplica însă retroactiv şi pentru luna ianuarie, așa cum a cerut PSD, partenerul de guvernare al PNL. Potrivit unui aviz din partea Ministerului de Justiţie, clienţii casnici vor primi o compensaţie mai mare, în valoare de cel mult 0,291 de lei pe kWh la energia electrică şi cel mult 40% din valoarea componentei preţului la gazele naturale. Totodata, crește și plafonarea prețului la cele două importante utilități.
Premierul Nicolae Ciucă Pentru populaţie nimeni nu va plăti mai mult de 80 bani pe kWh energie electrică şi 31 bani la gaze naturale indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 68 de bani pentru kWh la energie electrică şi circa 22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.
La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat cum trebuie să arate o factură la energie, după ce sunt aplicate măsurile de compensare şi plafonare. Virgil Popescu Cineva care consuma 500 de kilowaţi înainte de a creşte acest plafon, plătea 1 leu pe kilowatt. Dacă se scade plafonul, platește 80 de bani şi se încadrează în plaja de consum, si dacă se mai aplică şi acel discount, plăteşte 68 de bani. În total, plăteşte aproape 300 şi ceva de lei.
Actul normativ adoptat de Guvern prevede reduceri şi pentru consumatorii noncasnici, pentru care preţul va fi plafonat la un leu pe kilowatt la energia electrică şi la 37 de bani pe kilowatt la gazele naturale. Aceste măsuri nu se aplică marilor consumatori de energie electrică, de exemplu Centralelor Electrice de Termoficare, care au beneficiat de ajutor de stat pe o schemă aprobată de Comisia Europeană. Membrii Guvernului nu au stabilit ce se va întâmpla după 1 aprilie. Măsurile vor fi discutate la nivelul coaliţiei de guvernare, care trebuie să ajungă la un consens, în privinţa preţurilor la energie vorbindu-se chiar de o reglementare a pieţei pentru o perioadă de câteva luni. Ordonața apare în contextul în care, în ultimul timp, foarte mulţi români au primit facturi exorbitante la gaz și curent, după ce o mare parte din furnizori nu au aplicat măsurile de plafonare și compensare, intrare in vigoare la 1 noiembrie 2021.