Noi măsuri pentru scăderea facturilor la energie
Soluția guvernului de la București pentru prețurile mari la facturile de energie merge pe două direcții -plafonul va scădea, iar limita de consum va creşte.
Corina Cristea, 18.01.2022, 12:19
Centrată pe un singur subiect – cel al preţurilor mari la facturile pentru energie electrică şi gaze – prima şedinţă din acest an a liderilor coaliţiei PNL-PSD-UDMR aflată la guvernare în România a pus față în față soluțiile găsite de partide pentru a rezolva această problemă. Soluții ce reflectă, însă, viziuni diferite. Ca măsuri imediate, care să intre în vigoare de la 1 februarie, PSD a propus plafonarea preţurilor şi reducerea TVA de la 19 la 5% pentru energie electrică şi gaze pentru consumatori. Social-democraţii au prezentat și un pachet cu măsuri precum recalcularea fără penalităţi a facturilor emise greşit, penalizarea abuzurilor, dar şi supraimpozitarea profitului obţinut de companiile energetice.
De cealaltă parte, liberalii au anunţat că nu vor doar măsuri pe termen scurt, în opinia lor fiind necesar un plan cu o alocarea bugetară clară pentru investiţii în energie. În același timp, PNL consideră că pentru românii cu facturi mari la energie trebuie aplicate măsurile existente, care, spun ei, duc la reducerea cu 33% a acestora. Întâlnirea s-a concretizat cu un acord, executivul urmând să ia noi măsuri pentru scăderea facturilor la gaze şi energia electrică. Premierul Nicolae Ciucă: La energie, plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ. Pentru IMM-uri va fi plafonat preţul la 1 leu per KW. La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei per KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW.
Totodată, facturile care au fost emise greşit vor fi recalculate, fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi. Măsurile pentru protejarea consumatorilor casnici şi întreprinderilor mici şi mijlocii se vor aplica de la 1 februarie până la 31 martie şi vor fi cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă care va fi adoptată de Guvern cel târziu săptămâna viitoare. Între timp, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a amendat furnizorii de energie care nu au întocmit corect facturile aferente consumului din lunile noiembrie şi decembrie, anul trecut, şi i-a obligat să le recalculeze. Potrivit datelor oficiale, deşi peste 90% dintre aceştia au aplicat noua legislaţie, unul dintre puţinii furnizorii care nu a făcut-o are contracte cu 30% dintre clienţii casnici din România. Un alt mare furnizor de servicii în domeniu a precizat că peste jumătate din facturile pe care le-a emis au fost compensate şi plafonate.