Dezbateri privind plafonarea facturilor la energie
Legea plafonării şi a compensării la energie va fi modificată de Guvernul de la București.
Mihai Pelin, 17.01.2022, 11:33
În Romania, facturile la gaze și energie electrică au explodat în ultimele luni, iar în unele cazuri au crescut chiar și de 4-5 ori. Asta deși, în octombrie, a fost adoptată o lege potrivit căreia, în perioada 1 noiembrie 2021- 1 aprilie 2022, prețul final facturat al energiei electrice este plafonat la cel mult 1 leu/kWh, iar cel al gazelor naturale la cel mult 0,37 lei/kWh. În plus, tot în această lege există și o compensare a facturilor de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici cu condiția ca ei să se încadreze în anumite limite de consum. Legea plafonării şi a compensării la energie va fi modificată de Guvern, afirmă ministrul energiei, Virgil Popescu, astfel încât furnizorii care au calculat greşit facturile, ignorand legea, să le refacă fără penalităţi. Este luată în calcul inclusiv o creştere a compensaţiei pentru factura de gaze și va fi interzisă debranşarea consumatorilor. În plus, Executivul intenţionează să acţioneze şi pentru zona de industrie alimentară şi agricultură.
Virgil Popescu Vom discuta de la 1 februarie despre un pachet pentru industria alimentară și agricultură. Vom putea discuta, eventual, despre o suplimentare a discountului la gaze naturale, ori mărim discountul de la 33 la 50% sau scădem TVA-ul pentru gaze. Găsim soluţii de la 1 februarie şi 1 aprilie cum o sa continue această schemă. Criza facturilor a determinat reacţii din partea liderilor de la guvernare – PSD şi PNL. Au fost lansate acuzaţii reciproce şi cereri de demisie pentru conducerea Ministerului Energiei şi Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniu, dar şi propuneri pentru temperarea situaţiei. Social-democraţii sunt nemulţumiţi de legea iniţiată de PNL cu privire la compensarea facturilor şi plafonarea preţurilor la energie, iar voci din partid au cerut chiar demiterea lui Virgil Popescu.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu declara că se impun soluţii rapide, cum ar fi plafonarea TVA la energie şi gaze naturale, dar şi organizarea unei şedinţe a CSAT. Marcel Ciolacu Este evident că suntem într-o plină criză. Cred că lumea aşteaptă de la această coaliţie, care are o majoritate confortabilă în Parlamentul României, aşteaptă soluţii, nu pe 1 aprilie, le aşteaptă deîndată.
De cealaltă parte, preşedintele PNL Florin Cîţu spune că discuţiile pe această temă trebuie să fie mai pragmatice, fără mesaje populiste şi soluţii care au impact mare asupra bugetului. Florin Cîţu Aş prioritiza. Nu putem să vorbim de măsuri care să discrimineze sau să promitem că vom plăti toate facturile tuturor, să promitem tot felul de eliminări de taxe. Echilibrele pe care le-am câştigat în ultimii ani în economie le vom pierde foarte uşor. Sindicatele și Patronatele cer și ele plafonarea facturilor la energie şi gazele naturale, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru operatorii economici și atrag atenția că, fără măsuri sistemice şi unitare, foarte multe firme vor da faliment.