Masca devine obligatorie în spaţiile deschise
Purtarea măștii de protecție redevine obligatorie peste tot în România, cu mici excepții.
Eugen Coroianu, 06.01.2022, 11:44
Autorităţile de la București se pregătesc pentru cel de-al 5-lea val al pandemiei de coronavirus, care, potrivit unor estimări, ar putea aduce până la un milion de cazuri active. Prima măsură constă în faptul că masca de protecţie va fi obligatorie în spaţiile închise şi deschise, după cum a declarat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Este vorba despre măști medicale sau cele de tip FFP 2, care asigură o protecție mai bună, și eliminarea măștilor textile – ineficiente în fața variantei Omicron. El a mai arătat că se revine și la impunerea de restricții în funcție de incidenţe. Astfel, Hotărârea de miercuri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență prevede reducerea capacităţii la 30% pentru concerte și cinematografe, la o incidenţă de peste un caz la mia de locuitori, şi la restaurante, la o incidenţă peste 3 la mie. Arafat a precizat că accesul va fi condiţionat în continuare de certificatul verde. El i-a avertizat pe agenţii economici că riscă să îşi întrerupă activitatea ca urmare a infectării unui mare număr de angajaţi, în cazul în care nu sunt respectate regulile sanitare.
Vor fi şi excepţii de la obligativitatea purtării măştii de protecţie, între care se numără activităţile sportive. Administratorii infrastructurilor critice pot impune testarea angajaţilor sau purtarea măştilor de protecţie de tip FFP2, șeful DSU dând exemplul centralei nucleare de la Cernavodă. De asemenea, responsabilii din sănătate au anunțat că persoanele cu forme medii de COVID vor avea la dispoziţie 160 de centre de evaluare ambulatorie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că se dorește reducerea cazurile grave și a deceselor, iar pentru asta se organizează sistemul de sănătate, așa încât oamenii să se adreseze cât mai uşor şi cât mai repede.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a explicat, la rândul sau, că nouă variantă Omicron se transmite şi aerogen, iar perioada de incubaţie este mult mai scurtă decât la variantele precedente şi, în aceste context, imunizarea rămâne cea mai bună protecţie faţă de formele grave ale bolii. Vaccinarea cu schemă primară a persoanelor încă nevaccinate şi administrarea dozei de booster la cei care sunt eligibili rămâne o prioritate, pentru că, în felul acesta, vom reduce numărul de persoane care vor avea nevoie de tratament antiviral, de spitalizare, de internare în Terapie Intensivă, sau, care, din păcăte, vor pierde lupta cu această afecţiune, a subiniat Valeriu Gheorghiță. România este penultima în Uniunea Europeană la capitolul vaccinare, doar 41 la sută din populaţie fiind imunizată împotriva COVID-19. Puțin peste două milioane de persoane au făcut şi doza booster