Dezacord privind certificatul verde
E tot mai improbabil ca în România certificatul verde COVID să devină obligatoriu la locul de muncă.
Bogdan Matei, 24.12.2021, 11:33
Introdusă, deja, în unele ţări, inclusiv din Uniunea Europeană, obligativitatea la locul de muncă a aşa-numitului certificat verde COVID a provocat în România dispute politice vehemente. Mass-media de la Bucureşti afirmă că sunt şanse tot mai mici ca o nouă lege a certificatului să apară până la sfârşitul anului şi unele şi mai mici ca acesta să devină obligatoriu la serviciu. Liderii coliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR au avut şi joi o întâlnire pe această temă, însă fără rezultat. Discuţiile ar urma să fie reluate săptămâna viitoare, după Crăciun. Potrivit unor surse politice, ideea ca obligativitatea certificatului verde la locul de muncă să fie eliminată i-ar aparţine preşedintelui Klaus Iohannis. Liderii coaliţiei, liberalul Florin Cîţu şi social-democratul Marcel Ciolacu, vorbesc, acum, despre riscul ca o lege ce condiţionează exercitarea profesiei de certificat să fie declarată neconstituţională. Din opoziţie, USR afirmă, în schimb, că fără obligativitatea certificatului la locul de muncă, o lege pe această temă este lipsită de conţinut.
Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Iohannis, foştii miniştri USR ai Sănătăţii, Ioana Mihăilă şi Vlad Voiculescu, susţin că acest instrument este vital pentru combaterea infectărilor şi pentru susţinerea campaniei de vaccinare. Ezitările politicienilor survin după ce în jur de o sută de persoane care protestau față de posibila introducere a certificatului verde COVID la locul de muncă au pătruns, marți, în curtea Parlamentului de la București. Manifestația, a cărei organizare a rămas neasumată, a fost intens popularizată în ajun de AUR (opoziția naționalistă) și a reunit, potrivit autorităților, circa 1.500 de oameni, care au perturbat traficul rutier în zonă. Parlamentarilor AUR ce acuzau încălcarea unor drepturi fundamentale li s-au alăturat numeroase grupuscule antivacciniste, foarte vizibile şi vocale în spaţiul public. Ministrul de Interne, liberalul Lucian Bode, afirmă că n-a existat niciun moment riscul ca manifestanții să intre în clădirea Parlamentului, păzită de 300 de jandarmi, cărora el le-a ordonat să nu intervină în forță. Bode mai susține că parlamentarii AUR au introdus cu maşinile lor oameni în incintă şi, ulterior, i-au îndemnat pe cei care manifestau afară să intre și ei.
De la declanșarea pandemiei, pe teritoriul României au fost înregistrate peste 1,8 milioane de cazuri de COVID-19, iar aproape 60 de mii de persoane diagnosticate cu noul coronavirus au murit. Cu alte cuvinte, notează experţii, România a pierdut, în nici doi ani, populaţia unui oraş mediu. Pe fondul psihozei anti-vaccin întreținute de o parte a media, politicieni și alte figuri publice, țara are a doua cea mai scăzută rată de imunizare dintre cei 27 de membri ai Uniunii Europene, după Bulgaria.