Şase milioane de vaccinaţi în România
Ritmul de vaccinare în România a crescut spectaculos, dar țara rămâne la coada clasamentului european la acest indicator.
Eugen Coroianu, 27.10.2021, 12:10
România a trecut marți pragul de 6 milioane de persoane vaccinate împotriva Covid 19 cu schemă completă, după ce ritmul de imunizare a crescut spectaculos în ultima perioadă. Motivele par a fi, pe de o parte noile restricții anunțate pentru nevaccinati, iar pe de alta frica de complicațiile bolii, în condițiile în care sistemul sanitar național este copleșit.
România rămâne în continuare pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de vaccinare și sub media mondială. Numărul total de doze administrate începând cu dată de 27 decembrie 2020 a depășit 12 milioane, cele mai multe fiind Pfizer, dar și Johnson&Johnson, AstraZeneca și Moderna.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a reiterat că dacă ritmul de vaccinare actual se menţine, până la finalul acestui an s-ar putea depăşi o rată de acoperire vaccinală de peste 70% din populaţia rezidentă de peste 12 ani.
În acest moment, la nivel naţional, rata de acoperire vaccinală din populaţia totală este de 33% – cu cel puţin o doză. Rata cea mai mare este în Bucureşti – aproape 60%, în Cluj (nord-vest) este de peste 52%, în timp ce în în judeţul Suceava (nord-est) este de doar 24 %.
Valeriu Gheorghiţă a mai anunțat că peste 40% dintre persoanele care au fost vaccinate în prima etapă au primit și doza de rapel booster după minim şase luni. Peste 61% dintre acestea sunt persoane vulnerabile, persoane cu afecţiuni cronice şi cu vârsta de peste 65 de ani. De asemenea, circa 19 % sunt persoane care provin din sectorul medico-sanitar şi din sectorul social. El a mai afirmat că în ultimele săptămâni au fost deschise noi centre de vaccinare şi reactivate altele care aveau activitatea sistată temporar. De asemenea, unde a fost nevoie s-a prelungit programul de funcționare sau s-a revenit la cel anterior. Ca atare, la nivelul întregii țări sunt deschise acum 706 centre de vaccinare, cu peste o mie de fluxuri.
Valeriu Gheorghiţă a declarat că se caută și soluții pentru intensificarea vaccinării în mediul rural. Se iau în calcul activarea cabinetelor de medicină de familie, acolo unde există, sau trimiterea de echipe mobile care să administreze injecțiile în spaţii puse la dispoziţie de comunitatea locală. O altă variantă este, unde se poate, să se asigure transportul doritorilor către centrele de vaccinare aflate în proximitatea localităților respective.
Pe de altă parte, până la finalul anului, în fiecare weekend, vor fi organizate din nou în capitală așa zisele maratoane de vaccinare, în fiecare sector.
Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cătălin Cîrstoiu, a atras atenţia recent că România pierde în fiecare zi o comunitate de dimensiunile unui sat, în condiţiile în care numărul de decese de COVID-19 este de 400-500 de oameni. Cum oprim lucrul acesta? Îl oprim prin vaccinare! a subliniat medicul.