Plecarea din Afganistan
După preluarea puterii în Afganistan de către rebelii talibani înarmaţi, statele occidentale, precum și România, îşi accelerează operaţiunile de evacuare.
Daniela Budu, 17.08.2021, 00:09
Haosul a cuprins Afganistanul după retragerea trupelor americane. Comunitatea internaţională pare să fi fost luată prin surprindere şi se vede nevoită acum să adopte măsuri de urgenţă. Talibanii au cucerit în doar câteva zile marile orașe ale țării și au răsturnat guvernul de la Kabul. Ei anunță că războiul s-a încheiat și solicită comunității internaționale să nu fie izolați. Între timp, peste 60 de state cer talibanilor ca tuturor cetățenilor care doresc să părăsească țara să li se permită să plece.
În contextul deteriorării situației din Afganistan, Ministerul Afacerilor Externe de la București anunță că Celula de criză interinstituţională convocată din dispoziţia șefului diplomației, Bogdan Aurescu, își continuă activitatea pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul afgan, în vederea evacuării acestora în condiţii de siguranţă. Totodată, Celula monitorizează evoluţiile şi rămâne în contact cu partenerii internaţionali ai României.
Într-un comunicat, MAE reamintește că activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019, în urma unui atentat care a avariat grav clădirea misiunii. Având în vedere lipsa unei misiuni operaționale la Kabul și faptul că Ambasada României de la Islamabad a preluat reprezentarea țării în relația cu Afganistanul, capacitatea de intervenție a acestei misiuni în Afganistan este limitată, mai ales în contextul deteriorării situației de securitate din această țară – mai precizează comunicatul MAE.
Ministerul a recomandat ferm, încă de vineri, când a fost ridicat nivelul de alertă pentru Afganistan la cel maxim, cetățenilor români care se deplasează în Afganistan sau care se află deja pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Islamabad şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Și premierul Florin Cîțu le-a cerut tuturor cetăţenilor români care se află în Afganistan să părăsească această ţară.
Florin Cîțu: “Aş vrea să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo şi nu au contactat misiunea noastră diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. În acest moment, v-am spus, nivelul de alertă este maxim. Părăsiţi imediat Afganistanul!”
Participarea României la misiunile din Afganistan a marcat istoria ultimilor 19 ani și a avut un rol decisiv pentru întărirea flancului estic – spun analiștii de politică externă. Potrivit acestora, prin participarea în Afganistan, România și-a consolidat relația cu SUA dar și cu statele europene, cu cei care aveau să-i devină ulterior aliați în Organizația Tratatului Nord Atlantic și în Uniunea Europeană. Din 2002 și până acum, peste 32.000 de militari români au participat în teatrul de operațiuni din Afganistan. 27 de militari români au murit și peste 200 au fost răniți în cele aproape două decenii de prezenţă a armatei române în această țară. Prezența Armatei Române în Afganistan a costat România aproximativ 3 miliarde de lei.