Solidaritate europeană împotriva incendiilor
Ample incendii de pădure au afectat în ultimele zile mai multe state europene, pe fondul temperaturilor ridicate. UE s-a mobilizat pentru a le ajuta.
Daniela Budu, 10.08.2021, 11:59
Incendiile fac ravagii în multe țări de pe continent, după ce sudul Europei s-a confruntat cu unul dintre cele mai grave valuri de căldură din ultimele decenii. UE a mobilizat avioane, elicoptere şi pompieri pentru a ajuta Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord în lupta împotriva focului. Potrivit Comisiei Europene, avioane de tip Canadair din Franţa au fost trimise deja în zone afectate de incendii în Italia. Avioane de luptă împotriva incendiilor, din Cipru, dar şi un echipaj de luptă împotriva incendiilor însărcinat să susţină operaţiunile pe teren, ajută Grecia. Acolo au fost desfăşuraţi deja peste o mie de pompieri, nouă avioane (puse la dispoziţie de Franţa, Suedia, Croaţia, Spania şi Cipru) şi 200 de vehicule.
Cehia şi Olanda au trimis elicoptere care susţin operaţiuni în Albania, în timp ce Austria, Bulgaria şi Slovenia au desfăşurat pompieri în Macedonia de Nord. UE a trimis, de asemenea, bombardiere cu apă în Turcia, ţară care se confruntă cu cele mai grave incendii de un deceniu. Aceste incendii s-au soldat cu pierderi de vieți omenești şi devastează păduri, terenuri agricole şi zone locuite pe coastă. Ajutorul este mobilizat în cadrul Mecanismului UE al Protecţiei Civile, iar Comisia suportă 75% dintre costurile de transport.
Până acum, Uniunea Europeană a mobilizat avioane pentru stingerea incendiilor, elicoptere, sute de vehicule şi peste 1.300 de pompieri pentru a ajuta ţările afectate. Mai mult, Comisia a anunţat că în ultimele zile a suplimentat numărul de avioane, elicoptere şi pompieri trimişi în Grecia, dar şi în Albania, Macedonia de Nord şi Turcia. Mai multe state membre UE (Franţa, Germania, Polonia, Austria şi Slovacia) anunțau, săptămâna trecută, că se pregătesc să trimită echipe de pompieri suplimentare tot în Grecia. Acestea se vor alătura echipelor trimise deja de Cipru, România şi Franţa, potrivit executivului comunitar.
Din partea României au fost desfășurați peste o sută de pompieri cu 22 de autospeciale pentru a ajuta la stingerea incendiilor. Pompierii români au fost lăudaţi deja de toată lumea, de presă, de localnici, dar şi de colegii greci pentru modul de intervenţie şi curajul lor. Totodată, militari români au efectuat, în ultimele zile, mai multe misiuni de stingere a incendiilor de pădure care au afectat Macedonia de Nord. Luna iulie a acestui an a fost a doua cea mai fierbinte înregistrată în Europa după 2010, considera specialiștii. Totodată, luna trecută se alătură lunii iulie 2020 ca una dintre cele mai călduroase din lume, după 2019 şi 2016.
ONU a avertizat, într-un raport, că activitatea umană este cea care accelerează, fără niciun dubiu, încălzirea globală în atmosferă, în ocean şi pe pământ. Ca reacţie la raportul ONU, Comisia Europeană apreciază că nu este prea târziu pentru a opri această tendinţă, dar condiţia este ca ţările lumii să acţioneze imediat şi împreună. Din partea României, preşedintele Klaus Iohannis a promis să se implice activ în procesele care vizează rezolvarea crizei climatice.