Românii în ultimul Eurobarometru
Trei sferturi dintre români consideră că pandemia a avut sau va avea impact asupra situaţiei lor financiare personale.
Bogdan Matei, 04.06.2021, 11:17
Pesimism, scepticism sau cel puţin prudenţă, aceasta e starea de spirit dominantă, deopotrivă în România şi pe restul continentului, într-un moment în care pandemia de COVID-19 pare să se resoarbă. Mai bine de trei sferturi dintre români, adică 76%, consideră că pandemia a avut sau va avea un impact asupra situaţiei lor financiare personale, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 57 de procente – relevă datele celui mai recent Eurobarometru, comandat de Legislativul comunitar şi prezentat joi.
Aproape 27 de mii de persoane au fost chestionate în cele 27 de state membre pentru acest Eurobarometru. Sondajul de opinie, realizat în perioada martie-aprilie, arată, potrivit analiştilor, impactul din ce în ce mai puternic al pandemiei de asupra vieţii personale şi a situaţiei financiare a cetăţenilor europeni. Conform Eurobarometrului, in ciuda impactului financiar al pandemiei, majoritatea respondenţilor (58% în întreaga Uniune, respectiv 45% în România) consideră că beneficiile pentru sănătate ale restricţiilor impuse în ţările lor sunt mai mari decât efectele economice negative pe care le-ar fi putut genera.
Opinia este dominantă în majoritatea ţărilor şi sugerează o schimbare de atitudine faţă de a doua jumătate a anului 2020, când majoritatea cetăţenilor au considerat efectele economice ca fiind mai importante. Aproape jumătate dintre cetăţeni (48% în ansamblul Uniunii, 41% în România) cunosc măsurile adoptate de Bruxelles pentru combaterea pandemiei, însă doar 48% dintre europeni, respectiv 52% dintre români afirmă că sunt mulţumiţi de acestea.
Din sondaj mai reiese şi un consens larg în jurul opiniei că este cel mai bine ca provocările globale, cum ar fi pandemia de COVID-19, să fie abordate în comun la nivelul Uniunii. Luna trecută, de altfel, un alt sondaj releva că Uniunea Europeană le inspiră cetăţenilor din blocul comunitar mai multă încredere decât guvernele lor naţionale.
Realizată de Eurofound, o agenţie cu misiune socială a Uniunii, cercetarea sociologică constată că, dincolo de excepţia notabilă a Danemarcei, în 26 dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii oamenii au acum mai puţină încredere în guvern decât în momentul instituirii carantinei antiepidemice. Încrederea s-a erodat vizibil în Bulgaria, Croaţia, Cehia, Cipru, Grecia şi Polonia. Respondenţii din Franţa, Ungaria, Malta, Portugalia, România şi Spania spun că au încredere mai mare în Uniunea Europeană acum decât la declanşarea pandemiei, în urmă cu 14 luni. În Germania, în schimb, notează autorii cercetării, tendinţa e inversă.
Autorii studiului avertizează că accentuarea inechităţilor economice şi sociale riscă să creeze frustrare politică şi solicită măsuri suplimentare de sprijin pentru cetăţenii comunitari.