Centrul european de securitate cibernetică, un nou pas
MAE de la București salută noul pas făcut în Parlamentul European în vederea operaționalizării Centrului Cyber al UE, care va avea sediul în România.
Corina Cristea, 21.05.2021, 12:16
Parlamentul European a adoptat Regulamentul de înființare a Centrului Cyber și a Rețelei de centre naționale de coordonare, acordul exprimat reprezentând ultima etapă procedurală din procesul de adoptare a actului legislativ care prevede crearea structurii europene ce va fi localizată la București. Statele comunitare au ales prin vot, în prima parte a lunii decembrie 2020, ca România să găzduiască viitorul sediu al Centrului european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică, Centrul Cyber devenind, astfel, prima structură a UE de pe teritoriul țării.
Gândit ca o structură-cheie în contextul eforturilor de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică, Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici și privați din domeniu, mediul academic și industria de profil din Uniune. Va asigura, în același timp, coordonarea între centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre și va acționa pentru stimularea cercetării și inovării tehnologice în vederea consolidării securității cibernetice în cadrul Uniunii. Va beneficia de o finanțare fără precedent și va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securității cibernetice prin cele două programe de finanțare ale Uniunii cu relevanță pentru sector – Europa Digitală și Orizont Europa.
Ne așteptăm ca Centrul Cyber să atragă cei mai buni specialişti IT, dar şi mari companii europene în proiectele pe care le va derula, a explicat directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO de la București, Dan Cîmpean: “Este o agenţie care preponderent va face management de programe şi proiecte pe domeniul securităţii cibernetice. Organizaţii cu care acum un an, doi aveam dificultăţi să intru în contact şi să discut, la momentul ăsta sunt extrem de interesate în a discuta cu autorităţi române sau cu potenţiali parteneri de afaceri locali. Eu o văd ca un tren masiv, devenim, putem să spunem cu mândrie, România – un magnet. O agenţie europeană va derula proiecte şi programe, dar ele vor fi adresate unor consorţii europene, nu va fi o condiţie ca aceste organizaţii să fie musai stabilite în Bucureşti sau în Timişoara sau undeva pe teritoriul ţării noastre.”
Ministerul Afacerilor Externe de la București a salutat decizia Parlamentului European, apreciind că, în acest context, va putea fi accelerat procesul de operaționalizare a Centrului Cyber și a celor naționale aferente. La Centrul European pentru Securitate Cibernetică de la Bucureşti vor lucra pentru început 30-40 de specialişti, iar procesul de recrutare se va defăşura la Bruxelles. Ulterior, instituţia europeană se va extinde şi va avea 120 de angajaţi.