Patru milioane de români vaccinaţi
Autoritățile estimează că România va ajunge, în luna august, în prag de imunitate colectivă.
Eugen Coroianu, 19.05.2021, 12:10
România a depășit pragul de 4 milioane de persoane vaccinate anticovid cu cel puțin o doză din serurile aprobate și folosite în Uniunea Europeană: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, potrivit estimărilor specialiștilor, țara va ajunge, în luna august, în ‘prag de imunitate colectivă’, într-un procent cumulat de 50%, reprezentând vaccinare şi persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2. El a subliniat că se dorește o amplificare a campaniei de imunizare pentru a se atinge țintele de 5 milioane până la finalul lunii mai, 6 milioane în iulie şi 7 milioane de persoane în august. Valeriu Gheorghiţă a mai spus că la ora actuală situaţia epidemiologică la nivel naţional este bună, însă este nevoie de consolidarea acestui trend favorabil, pentru a evita riscul unei recăderi după relaxarea etapizată şi progresivă a restricțiilor.
În ultima perioada, România a accelerat procesul de vaccinare, renunțând la obligativitatea programării și introducând noi metode: maratoane de imunizare în marile orașe, centre de vaccinare din mașină, cabinete mobile la marii angajatori, caravane de vaccinare în zonele mai puțin accesibile. A crescut semnificativ și imunizarea prin intermediul medicilor de familie în propriile cabinete. Ritmul este acum de circa 100.000 de perosoane pe zi, oricine dorește putând să se vaccineze fără programare, în orice centru, doar pe baza actului de identitate. Acest mod simplu și eficient a atras și mulți români din diaspora, care au călătorit special în țară pentru a se imuniza.
Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni, a subliniat, marți, președintele Klaus Iohannis: De succesul vaccinării unui număr cât mai mare de români depinde redeschiderea completă a tuturor sectoarelor socio-economice şi construirea României postpandemice. Primarii şi alte autorităţi locale, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ în campania de vaccinare. Succesul pe care l-am avut până acum este preponderent în mediul urban. De aceea este important să acţionăm mai intens şi în zona rurală, pentru că acolo accesul la un centru de vaccinare este, de multe ori, mai dificil. Oamenii trebuie să fie informaţi, în localităţile mici chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze.
Șeful statului a atras atenția că un potențial pericol îl reprezintă faptul că, pe măsură ce epidemia scade în intensitate, există posibilitatea ca unele persoane să considere că ce a fost mai rău a trecut şi că nu mai are rost să se vaccineze.
Este o falsă senzaţie de securitate. Până când nu vom fi imunizaţi într-un procent semnificativ pandemia nu se poate încheia, iar riscul pentru cei nevaccinaţi de a face o formă severă a bolii rămâne unul ridicat, a avertizat Klaus Iohannis.