Deputaţii au votat pentru desfiinţarea SIIJ
Camera Deputaților a votat desființarea unei structuri controversate a sistemului românesc de justiție.
Eugen Coroianu, 25.03.2021, 12:10
Camera Deputaților de la București a adoptat, miercuri, proiectul privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, o promisiune a actualei coaliții de guvernare de centru-dreapta.
Denumită și Secția Specială, aceasta fusese introdusă în lege în perioada în care la putere se afla PSD și a stârnit vii controverse în societatea românească, fiind criticată și la nivelul organismelor europene specializate. Noua structură fusese operaționalizată în noiembrie 2018, primind competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, dar şi în situaţia în care alături de aceștia sunt cercetate şi alte persoane. Temerea era că Secția ar putea fi folosită pentru a influența mersul anchetelor în cazul unor mari dosare de corupție, inclusiv cu implicare politică.
Înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost o mare eroare. Consider că este o ruşine în privinţa Justiţiei române, privind retroactiv şi văzând bilanţul acestei secţii, a declarat, miercuri, actualul ministru de resort, Stelian Ion. El a subliniat că dincolo de câteva anchete targetate, în special, pe magistraţii curajoşi, nu au existat niciun fel de rezultate.
Dimpotrivă, 6.000 de dosare acum sunt nesoluţionate, sunt blocate efectiv, a mai explicat demintarul. El a menţionat că faptele de corupţie şi cele care ţin de criminalitate organizată şi terorism trebuie să fie anchetate de procurori specializaţi.
Desființarea Secției Speciale de către deputați nu s-a produs în forma propusă de guvern, ci cu un amendament limitativ, care prevede că judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Rezultatul reprezintă un compromis la nivelul coaliției de guvernare formată din PNL, USR-PLUS și UDMR, dar unii politicieni speră ca Senatul, care este camera decizională în acest caz, să facă unele ajustări. Amendamentul privind filtrul CSM se anunță a fi folosit de social-democraţi ca argument pentru atacarea legii la Curtea Constituţională. PSD și AUR, din opoziție, s-au opus desființării Secției Speciale, votând împotriva în Camera Deputaților.
Deputata PSD Simona Teodoroiu susține că peste o mie de magistraţi au trimis conducerii Camerei Deputaţilor un memoriu prin care cer respingerea proiectului şi sesizarea organismelor internaţionale competente.
Preşedintele Camerei, liderul PNL, Ludovic Orban, spune însă că nu a primit acest memoriu și că obiectivul a fost desființarea structurii respective.
Politicienii AUR s-au pronunțat pentru păstrarea și reformarea acesteia. Proiectul a trecut cu 171 de voturi pentru, 136 împotriva și două abțineri.
Desființarea Secției Speciale este și o recomandare formulată în raportul Comisiei Europene privind România, ca o condiție pentru încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.