România pledează pentru consolidarea flancului estic al NATO
La reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor NATO, şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a pledat pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe întreg Flancul Estic.
Corina Cristea, 25.03.2021, 11:15
România îşi doreşte o creştere a rolului Alianței Nord-Atlantice în plan politic şi militar, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO. Este prima întâlnire în acest format cu prezenţă fizică după cea din noiembrie 2019 și, în acelaşi timp, primul prilej de întâlnire cu noul secretar de stat american Antony Blinken.
Reuniunea a fost centrată pe procesul de reflecție NATO 2030, iar oficialul român a declarat că susţine propunerile făcute în acest sens de secretarul general al NATO. Jens Stoltenberg a menţionat că între provocările globale la care statele membre trebuie să răspundă se numără acţiunile destabilizatoare ale Rusiei, terorismul, atacurile cibernetice, proliferarea nucleară şi ascensiunea Chinei.
NATO şi-a consolidat prezenţa în regiunea Mării Negre prin trei ţări de coastă – Turcia, România, Bulgaria – membre ale Alianței şi alte două ţări – Ucraina şi Georgia – parteneri apropiaţi ai NATO. Ne-am consolidat prezenţa pe uscat, pe apă şi în aer, dar şi cooperarea cu partenerii Georgia şi Ucraina. Vom continua această activitate şi ne gândim cum să extindem în continuare acest parteneriat pe seama sprijinului politic şi practic – a declarat Stoltenberg, în timpul unei conferinţe de presă.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat analiza României cu privire la provocările persistente de securitate la frontiera estică a Alianţei, inclusiv la Marea Neagră, referindu-se, în acest context, şi la necesitatea soluţionării conflictelor prelungite care destabilizează securitatea regiunii. Oficialul român a reiterat sprijinul faţă de abordarea actuală a Alianței Nord-Atlantice faţă de Rusia, insistând asupra necesităţii consolidării pe mai departe a posturii NATO de descurajare şi apărare pe întreg Flancul Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Dialogul cu Moscova se poate desfăşura numai în condiţiile unei posturi foarte robuste a NATO, consideră ministrul român.
De asemenea, Bogdan Aurescu a evidenţiat impactul relevant al controlului armamentelor asupra securităţii şi stabilităţii regionale şi a susţinut necesitatea continuării de o manieră aprofundată a coordonării aliate pe această dimensiune. În discuţie a fost şi propunerea lui Jens Stoltenberg de alocare a unui fond special pentru apărare şi descurajare, menit să încurajeze aliaţii să participe, de exemplu, la grupurile de luptă de pe flancul estic, iar cheltuielile să fie acoperite de Alianța Nord-Atlantică, nu doar de statul care se implică în respectiva operaţiune. Iniţiativa NATO 2030 are ca scop să facă din alianţă o organizaţie cu o mai mare capacitate de acţiune globală, îndeosebi pentru a face faţă ascensiunii regimurilor autocratice, în special China şi Rusia, şi ameninţărilor la adresa ordinii internaţionale.