„Colectiv”, nominalizat la Oscar
Documentarul colectiv, regizat de Alexander Nanau, a devenit primul film românesc nominalizat la premiile Oscar.
Corina Cristea, 16.03.2021, 11:35
Documentarul colectiv, regizat de Alexander Nanau, a devenit, luni, primul film românesc nominalizat la premiile Oscar, unde va concura, în cadrul celei de-a 93-a ediţii a galei, la categoriile ”cel mai bun documentar şi cel mai bun lungmetraj internațional, potrivit platformelor online ale Academiei de Film American.
Pelicula, coproducţie România-Luxemburg, prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti, după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.
Este o poveste despre stat, nişte autorităţi incompetente, care prin minciună şi manipulare au călcat vieţile oamenilor în picioare şi e cât se poate de important să îl vadă cât mai multă lume – declara, în luna februarie, Alexander Nanau.
colectiv a avut premiera mondială în 2019, în cadrul celui mai vechi festival de film din lume – Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, iar în presă a fost descris ca o peliculă despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.
Drama de la Colectiv – în urma căreia au murit 65 de persoane – a dat titlul, care este cu un dublu sens, în ideea că ar trebui să fim împreună ca să schimbăm ceva în bine, a explicat, pentru Agerpres, reputatul critic de film Irina Margareta Nistor.
Este prima dată când un film românesc primeşte două nominalizări, şi la cel mai bun film internaţional, el fiind documentar, spune criticul de film.
Deci, este un succes în plus şi cred că are şanse măcar la unul dintre ele. Sigur, ne-am bucura să fie amândouă. La film internaţional mi se pare mai mare concurenţa decât la documentar. La documentar cred că e cel mai bun dintre ele, având în vedere că le ştiu pe toate, a mai spus Irina Margareta Nistor.
Noi am început bine anul acesta, adaugă ea, fiindcă România de abia ce a luat Ursul de Aur la Berlin. Este o continuitate care a început acum aproape 20 de ani, după cum bine ştim, şi care a presupus inclusiv un Palm d’Or la Cannes.
colectiv a fost desemnat în luna decembrie cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) şi este nominalizat la Premiul Lux al Publicului European, care va fi anunţat pe 28 aprilie 2021. A obţinut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film, din Brazilia, SUA, Israel, Elveţia sau Luxemburg.
Acum, pentru Oscarul acordat unui film într-o limbă străină, colectiv a rămas în competiție cu ”The Man Who Sold His Skin”/Omul care şi-a vândut pielea -Tunisia, Another Round/Încă o rundă – Danemarca, Better Days/Zile mai bune – Hong Kong, şi Quo Vadis, Aida?/Încotro, Aida? – Bosnia-Herţegovina – o coproducție cu participare românească. În cronica sa la filmul lui Alexander Nanau, The Hollywood Reporter descrie pelicula ca fiind expresia dură şi revoltătoare a indignăriii colective.