Discuţii despre reformarea justiţiei
Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre provocările sistemului de justiție în perioada crizei COVID-19 și despre necesitatea modificării legilor justiției.
Daniela Budu, 04.03.2021, 12:09
Independența justiției este și trebuie să rămână un principiu de la care nimeni să nu se abată – a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, la prezentarea raportului de activitate a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 2020. În urmă cu un an, șeful statului aprecia că societatea a fost alături de magistraţi şi a dat un răspuns pe măsură la încercările de subordonare faţă de politic la care a fost supusă justiția din România. Acum, președintele reiterează că sistemul de justiţie are nevoie de mai multe reforme, care să fie în linie cu recomandările europene.
Klaus Iohannis: În anul 2020, cetăţenii şi-au exprimat fără echivoc, prin vot, opţiunea pentru reforme şi consolidarea principiilor statului de drept. În acest context, reanalizarea Legilor justiţiei nu mai poate fi amânată. Am încredere că în perioada următoare, cadrul care reglementează activitatea justiţiei din România va redeveni unul predictibil, în acord cu standardele unui stat european.
Klaus Iohannis a punctat că 2020 a fost un an dificil pentru toate instituţiile statului, fiind nevoie de idei, soluţii noi şi practici inovatoare. Criza generată de pandemia de COVID-19 a impus un răspuns urgent, inclusiv din partea sistemului judiciar, astfel încât au fost accelerate procesele de digitalizare, a mai spus şeful statului. El a subliniat, totodată, că Sunt necesare dezbateri ample în Parlament la care să participe nu doar reprezentanţii profesiilor implicate în actul de justiţie, ci şi reprezentanţi ai mediului universitar sau profesionişti din domeniul drepturilor omului. Îmi exprim speranţa că în urma acestui dialog vor fi corectate intervenţiile legislative controversate din ultimii ani şi vor fi adoptate soluţii adaptate noilor realităţi juridice şi sociale.
La rândul său, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătoarea Corina Corbu, a spus că în pandemie, colegii său au soluţionat mai multe dosare decât în 2019, deşi s-au confruntat cu lipsa spaţiului, volumul mare de muncă şi problema pensionării.
Corina Corbu: Calitatea de judecător la Înalta Curte nu este o poziţie comodă. Încărcătura psiho-emoţională, necesitatea păstrării în mod permanent al celui mai înalt nivel de pregătire profesională, acceptarea posibilităţii exprimării unor poziţii critice, uneori vehemente, în spaţiul public sunt inerente acestei înalte demnităţi. Problema pensionării judecătorilor Instanţei Supreme rămâne pentru mine un motiv de tristeţe. Înalta Curte pierde judecători prin pensionare la vârsta la care pe plan mondial se consideră că abia dobândeşti înţelepciunea şi rafinamentul juridice care sunt necesare pentru a judeca în ultimă instanţă, în cadrul unei jurisdicţii supreme.
Președinta Instanței Supreme a mai afirmat că îşi doreşte pentru acest an o Instanţa Supremă mai modernă, mai eficientă şi mai deschisă către nevoile cetăţeanului. De asemenea, oficilul și-a exprimat dorința ca instituţiile statului să fie mai deschise faţă de problemele justiţiei.