Protestul minerilor s-a încheiat
Minerii din Valea Jiului au renunțat la proteste și au ieșit la suprafață, după ce s-a ajuns la o înțelegere cu guvernanții privind plata drepturilor băneşti restante.
Mihai Pelin, 24.02.2021, 12:10
Minerii din Valea Jiului au încetat protestele după mai multe zile petrecute în subteran, ca urmare a faptului că autorităţile de la Bucureşti au găsit soluţii pentru plata salariilor pe care Complexul Energetic Hunedoara nu a putut să le acorde la timp. Astfel, a fost adoptată o hotărâre care permite plata creanţelor salariale şi pentru companiile în insolvenţă, aşa cum este cazul Complexului Energetic, aflat în această situaţie critică de mai bine de un an. În urma acestei decizii, minerii primesc banii pe ultima lună şi o parte din sumele restante pentru tichetele de masă şi transport.
Cei aproape 70 de mineri care s-au blocat sub pământ au decis să revină la suprafaţă, după ce unul dintre liderii de sindicat a coborât în mină cu documentul semnat de autorități. După mai multe zile petrecute în galerii, unii dintre ei au nevoie de asistenţă medicală. Unul dintre protestatari a dezvăluit faptul că a rămas în subteran chiar în ultima sa zi de lucru, el depunându-şi dosarul de pensie după anii de muncă grea în subteran.
Minerii care au protestat în Valea Jiului spun că, dincolo de rezolvarea de moment a problemelor cu care se confruntă, rămâne lipsa acută a materialelor şi echipamentelor necesare muncii în subteran, care nu se poate rezolva fără investiţii. Soluţia găsită la negocierile din Capitală asigură salariile minerilor pentru următoarele trei luni, timp în care Complexul Energetic trebuie să se reaorganizeze şi să propună cu un plan care să asigure funcţionarea pe termen lung.
Acest proces este în lucru de anul trecut şi ar putea fi finalizat într-o lună şi jumătate, afirmă ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a adăugat că procesul este în fază finală şi că birocraţia juridică din timpul procedurii de insolvenţă a făcut ca acesta să dureze atât de mult: contestaţii la tabloul creditorilor, acţiuni în instanţă de declanşare a falimentului, respingerea acestora. Virgil Popescu a subliniat că societatea, practic, nu mai are fonduri suficiente şi că din producţia de cărbune care este extrasă nu se pot acoperi toate chletuielile.
Aflat de mai mult timp în insolvență, Complexul Energetic Hunedoara a beneficiat în ultima vreme de mai multe ajutoare de stat, fiind ținut artificial în viață, deși are pierderi uriașe. Compania a ajuns în situaţia de a nu mai putea plăti salariile, pentru că din luna ianuarie nu mai primeşte subvenţia pentru Mina Lonea, aflată în programul de închidere, şi nici bani pentru serviciile de sistem. În 2018, Comisia Europeană a constatat că producătorul de energie Societatea Complexul Energetic Hunedoara” a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanțate din fonduri publice.
Or, potrivit acesteia, în prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal și dobânzile aferente. În 2019, în ciuda constatărilor Comisiei, Guvernul de la București a decis să acorde, din nou, un ajutor de stat prin ștergerea datoriilor. Până acum, această ordonanță de urgență nu a fost, însă, aplicată.