Noi sancțiuni UE împotriva Rusiei
Miniştrii de externe din UE au convenit să impună Rusiei noi sancțiuni, în contextul generat de cazul Navalnîi.
Corina Cristea, 23.02.2021, 11:24
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană şi-au dat acordul pentru impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei. Șefii diplomațiilor comunitare au decis să sancționeze patru înalți oficiali de la Moscova responsabili de tratamentul aplicat oponentului rus Alexei Navalnîi și de represiunea susținătorilor săi – acţiuni catalogate drept ilegale de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Apelurile pentru respectarea drepturilor omului făcute recurent de Uniune către Rusia au rămas fără ecou, astfel că în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe s-a ajuns, luni, la un acord pentru a utiliza noua legislaţie europeană în domeniu. Aceasta permite îngheţarea conturilor şi interdicţii de călătorie pentru politicieni sau oameni de afaceri din ţări cu regimuri autoritare, fără să fie afectată astfel bunăstarea populaţiei.
Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Josep Borrell, a declarat la finalul reuniunii că toate statele membre consideră că trebuie stabilit un mod de a trăi cu un vecin care a ales să se poarte ca un duşman, că Rusia alunecă tot mai mult spre autoritarism şi se îndepărtează de Uniune, astfel că au fost stabilite trei principii în relaţia cu Rusia.
Josep Borrell: “Vom riposta când Rusia încalcă legislaţia internaţională şi drepturile omului, vom restricţiona Rusia când încearcă, inclusiv prin dezinformare şi atacuri cibernetice, să îşi crească presiunea asupra noastră şi, în al treilea rând, vom dialoga cu Rusia atunci când apar subiecte de interes pentru noi.”
Rusia este mai degrabă angajată pe o poziţie de confruntare cu Uniunea Europeană, decât pe una de deschidere, consideră ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, care, chiar înaintea Consiliului, a făcut apel la unitatea statelor membre în raport cu Rusia. El a vorbit de o nouă abordare strategică a Bruxelles-ului față de Moscova, în cooperare cu Statele Unite, Marea Britanie şi NATO:
“Cred că Uniunea trebuie să crească sprijinul pentru societatea civilă din Rusia şi să-şi extindă în general contactul cu populaţia rusă. Discutăm relaţia cu Rusia şi prin prisma recentei vizite a Înaltului reprezentant al Uniunii la Moscova. Această vizită a reprezentat pentru noi un punct de răscruce. E clar că trebuie să ne reevaluăm relaţia cu Rusia. Această vizită, din păcate, ne-a arătat că Rusia nu e deschisă la relaţii normale cu Uniunea. Dimpotrivă, vedem o atitudine tot mai agresivă.”
Rusia consideră inacceptabile, ilegale şi absurde şi un amestec în afacerile sale interne cererile occidentale de a-l elibera pe Aleksei Navalnîi. Ministerul rus de Externe a calificat noile sancţiuni la adresa sa drept ilegitime şi adoptate sub un pretext inventat.