De la spitalele COVID la vaccinare
Societatea românească discută despre accesul la serviciile medicale în perioada pandemiei.
Eugen Coroianu, 10.02.2021, 12:05
Unul dintre subiectele controversate cu care s-a confruntat societatea românească în această perioadă de pandemie este cel privind accesul la servicii medicale al pacienților cu alte afecțiuni decât Covid 19. Acesta a fost îngrădit într-o anumită măsură, atât din cauza transformării unor spitale în unități de tratare doar a celor infectați cu coronavirus, cât și a îngreunării actului medical în celelalte unități din cauza protocoalelor anti-covid. Situația s-a suprapus peste un sistem sanitar destul de fragil, cum este cel din România.
În ultimul an, spitalele Covid au tratat exclusiv pacienţii cu coronavirus şi este momentul schimbării acestui concept, a afirmat deputatul PSD, Alexandru Rafila. Declaraţiile au fost făcute la întâlnirea pe care mai mulţi parlamentari ai partidului au avut-o marți cu reprezentanţi ai principalelor organizaţii ale pacienţilor şi ai sindicatelor din domeniul sănătăţii.
Medicul Rafila a mai spus că toţi cei prezenţi au căzut de acord că se impune un pact naţional pe sănătate, susţinut de toate forţele politice şi de societatea civilă: „În mod evident, organizaţiile de pacienţi îşi doresc un acces sigur şi uşor la servicii de sănătate şi la medicamente. Probabil că e momentul şi pentru România să trecem la schimbarea acestui concept, cum se întâmplă şi în alte ţări din UE, în care spitalele generale tratează în circuite separate atât pacienţii COVID, cât şi alte categorii de pacienţi, tocmai pentru a uşura accesul la serviciile de sănătate. Cred că dezvoltarea unui Pact Naţional pentru Sănătate ar fi ideală şi ar constitui un bun exemplu şi pentru alte domenii de activitate.”
Unul dintre reprezentanții pacienților la întâlnire a subliniat, la rândul său, că în timpul pandemiei bolnavii cronici au fost neglijaţi de sistemul public de sănătate, iar acest lucru trebuie remediat. Pe de altă parte, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, doctorul Valeriu Gheorghiţă, a estimat că etapa a treia de imunizare, cea a populației generale, va începe în luna aprilie dacă datele de livrare a dozelor de către producători rămân cele estimate iniţial.
El a explicat că important pentru autorităţi este ca, în perioada următoare, să se respecte principiul de 75% locuri disponibile pentru populaţia vulnerabilă – persoane cu boli cronice și vârstnice – respectiv 25% persoane care deservesc activităţi esenţiale. Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că imunizarea populaţiei generale va fi asigurată prin intermediul a 750 de centre, totalizând aproximativ 1.760 de cabinete, fiind posibilă vaccinarea unui număr de peste 100.000 de persoane zilnic, la capacitate maximă.