Măsuri împotriva celor care nu respectă restricţiile
Guvernul de la Bucureșți caută soluții pentru a impune respectarea mai strictă a regulilor de prevenire şi combatere a răspândirii COVID -19.
Eugen Coroianu, 04.02.2021, 11:37
Guvernul de la Bucureșți caută soluții pentru a impune respectarea mai strictă a regulilor de prevenire şi combatere a răspândirii COVID -19. Astfel, premierul Florin Cîţu a anunțat că va fi elaborat un act normativ care prevede suspendarea activităţii, pe o perioadă determinată, a operatorilor economici care nu respectă măsurile adoptate în starea de alertă în care se află în prezent România. Propunerea a venit din partea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul unor discuții cu membri ai Executivului în care s-a ajuns la concluzia că foarte mulţi operatori economici nu țin cont de restricţii. Primul ministru a menţionat că noul act normativ se va adresa doar operatorilor economici, iar amenzile pentru aceştia nu vor fi mărite, deoarece s-a constatat că nu au niciun efect. El a opinat că suspendarea activității ar putea să fie inițial de minim două săptămâni şi apoi să crească treptat pentru cei care în continuare nu respectă restricţiile.
Anunțul autorităților vine la scurt timp după ce, în plină pandemie, pe rețelele sociale s-a putut vedea cum, în București, sute de persoane, în special tineri, au format o coadă imensă în fața unui restaurant fast-food care oferea hamburgeri gratuiți. Oamenii nu respectau regulile anti-epidemice, iar restaurantul a primit o amendă. Mai mult, de curând, un ofiţer cu funcţie de conducere din cadrul Poliţiei Capitalei, mai mulți procurori și alte persoane au fost surprinși în timp ce participau la un eveniment dintr-un restaurant central care în mod normal ar fi trebuit să fie închis. Ministrul de Interne a declarat că s-a dispus declanşarea cercetării prealabile faţă de ofiţerul respectiv, pentru a se stabili existenţa sau inexistenţa unei abateri disciplinare şi a vinovăţiei sale, având în vedere că acesta era şi desemnat, la nivelul Poliţiei Capitalei, să coordoneze activităţile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei. El a ținut și să aprecieze activitatea marei majorități a angajaților ministerului care au acţionat în această perioadă pentru a limita răspândirea virusului.
Pe de altă parte, în stațiunile montane de pe Valea Prahovei sunt deja loc comun imaginile cu sutele de persoane care se înghesuie la instalațiile de transport prin cablu pentru a urca pe pârtiile de schi, care în România sunt deschise. În pofida prezenței jandarmilor, măsurile de distanțare sanitară nu prea sunt respectate, ceea ce, de altfel, ar fi destul de dificil în aceste condiții de aglomerație. Rămâne de văzut în ce măsură noile măsuri punitive pe care le are în vedere guvernul vor putea fi și aplicate, dacă ne gândim că anul trecut Curtea Constituțională a respins o lege care impunea cetăţenilor amenzi drastice pentru nerespectarea restricțiilor din perioada stării de urgență. Majorarea amenzilor la vremea respectivă a fost contestată la CCR de Avocatul Poporului, care a obținut câștig de cauza.