Variante de vaccin
România își păstrează ritmul bun de vaccinare, marele impediment fiind numărul insuficient al dozelor disponibile.
Eugen Coroianu, 03.02.2021, 11:24
În România, ca de altfel peste tot în lume, principala problemă în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid 19 o reprezintă cantitatea insuficientă de doze disponibile. Bucureştiul primește regulat vaccinuri prin schema de alocare a Uniunii Europene, care le-a contractat din timp în numele statelor membre. Până în prezent, în spațiul comunitar au fost autorizate 3 seruri, cele de la Pfizer / BioNTech, Moderna și Astra Zeneca / Oxford. Cele mai multe livrări la nivelul Uniunii sunt făcute de Pfizer / BioNTech – România urmând să primească până la sfârșitul lunii martie în jur de 2,5 milioane.
Sute de mii de doze au fost deja administrate, România situându-se între țările cu o rată foarte bună de imunizare. Autoritățile române mizează, în primul trimestru, și pe un total de 430 de mii de fiole de la Moderna, a căror distribuție către centrele de vaccinare tocmai a început. Este vorba de aproximativ trei sferturi din cele 36 de mii de doze recepționate până în prezent. În sfârșit, România așteaptă, în același interval de timp, și 1,3 milioane de doze de la Astra Zeneca, din care mai mult de jumătate ar urma să fie livrate luna aceasta.
Există diferențe între aceste vaccinuri, atât în ceea ce privește tehnologia de producție, cât și modurile de administrare și stocare. Diferențe sunt și în ceea ce privește eficiența, dar specialiștii recomandă imunizarea cu oricare dintre ele spunând că toate previn dezvoltarea unor forme grave sau chiar letale de Covid 19. Europenii ar putea avea acces și la alte seruri, pe măsură ce acestea vor fi aprobate de Bruxelles, Uniunea având deja semnate contracte de rezervare cu mai multe companii occidentale.
Marți, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a arătat deschisă și la accesul vaccinurilor din China şi Rusia pe piaţa comunitară, cu condiţia ca acestea să demonstreze transparenţă totală şi să se supună evaluării Agenţiei Europene pentru Medicamente.
Afirmaţiile, scrie AFP, se fac ecoul celor ale cancelarului german, Angela Merkel, care a discutat subiectul cu preşedintele Vladimir Putin. Vaccinul rusesc Sputnik V ar putea fi considerat si el eficient împotriva COVID-19, potrivit unor rezultate foarte bune publicate marţi de revista medicală britanică The Lancet.
Dincolo de penuria de doze, un alt factor care ar putea încetini vaccinarea și, implicit, stoparea pandemiei este reticența manifestată de o parte a populației. Dincolo de anti-vaccinisti, conspirationisti și de cei interesați în a introduce haosul din diverse considerente, oamenii își pun întrebări firești, fiind vorba despre produse noi, realizate rapid, sub presiunea situației grave medicale, sociale și economice. Nesiguranța oamenilor vine și din faptul că unele preparate sunt obținute cu tehnologii revoluționare neverificate în timp, iar existența mai multor vaccinuri a deschis discuția despre alegerea unuia sau a altuia dintre ele