Stare gravă a spitalelor
Două rapoarte ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă constată multiple nereguli privind securitatea la incendiu în spitalele din România.
Eugen Coroianu, 01.02.2021, 12:10
Aproape patru mii de încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor au fost constatate în urma controalelor de prevenire desfăşurate anul trecut la aproximativ cinci sute de unităţi sanitare cu paturi din România. Datele sunt conținute într-un raport al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din decembrie 2020, adresat ministrului Sănătăţii de la vremea respectivă. Un număr similar de nereguli se semnalaseră și cu un an înainte, în 2019, potrivit unui alt raport.
Între deficiențele importante sunt enumerate: funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu; neasigurarea echipării construcţiilor cu mijloace de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu sau nefuncţionarea acestora la parametrii la care au fost proiectate; neorganizarea corespunzătoare a activităţii de apărare împotriva incendiilor, în special în ceea ce privește evacuarea utilizatorilor; capacitatea redusă de salvare a pacienţilor care nu se pot evacua singuri, din cauza lipsei personalului medical, în special în turele de noapte.
130 de secţii de terapie intensivă nu au autorizaţie de securitate de la pompieri, iar numeroase spitale funcţionează fără hidranţi sau stingătoare, detaliază documentul. În plus, sunt exploatate instalaţii electrice cu defecţiuni, improvizaţii sau în condiţii de suprasolicitare, din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea circuitelor. Au fost aplicate sute de amenzi, s-au dat mii de avertismente și au fost executate exerciţii de alarmare/evacuare şi primă intervenţie.
Rapoartele au fost date publicităţii de Ministerul Sănătăţii, duminică, în urma incendiului de săptămâna trecută de la Institutul Matei Balș din București și care vine după unul similar produs în luna noiembrie la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Ambele s-au soldat cu morți și răniți în rândul pacienților tratați de Covid 19 la terapie intensivă.
Ministrul actual al sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că infrastructura sanitară din România s-a deteriorat constant în ultimii ani şi că ar fi trebuit demult să se construiască spitale noi. El a menţionat că în continuare secţiile care îngrijesc pacienţi cu COVID sunt pline, prin urmare instalaţiile electrice sau de gaze nu pot fi schimbate deocamdată, chiar dacă prezența oxigenului medical reprezintă un factor de risc.
Ministrul a promis că în următorii trei ani vor exista fundaţiile spitalelor regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj, dar că este necesară construcţia unor spitale noi şi în Bucureşti și alte orașe. Voiculescu a anunţat înfiinţarea unui Fond național pentru problemele din infrastructura sanitară. Acesta vizează siguranţa pacienţilor, va fi finanţat din bani europeni şi de la buget şi va permite spitalelor să facă urgent investiţii pentru securitatea la incendiu, la cutremur şi prevenirea infecţiilor nosocomiale.