O nouă tragedie loveşte spitalele din România
Un incendiu, soldat cu victime printre pacienţi, s-a produs, vineri, la cel mai modern spital de boli infecţioase din România.
Ştefan Stoica, 29.01.2021, 12:09
În luna noiembrie a anului trecut, când România se confrunta cu mii de cazuri zilnice de infectare cu noul coronavirus, la secţia de terapie intensivă a spitalului judeţean de urgenţă Piatra Neamţ a izbucnit un incendiu devastator, soldat cu 10 morţi, toţi pacienţi ai spitalului. După acel eveniment, echipe ale Direcţiilor de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au declanşat controale în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale.
Aceste controale au arătat că există judeţe în România în care niciun spital nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Un sindicat al angajaţilor din domeniul sănătăţii avertiza, atunci, că tragedia de la Piatra Neamţ se poate repeta oriunde în țară, din cauza echipamentelor vechi şi a suprasolicitării personalului.
În zorii zilei de vineri, un incendiu s-a produs într-un pavilion al Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, unitate medicală de elită aflată, potrivit unei formule deja clişeizate, în prima linie a luptei cu pandemia, unde sunt internaţi doar pacienţi Covid în stare medie, spre severă sau critică. Şi acest incident s-a încheiat tragic, cu victime în rândul bolnavilor.
Medicul Beatrice Mahler conduce Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, una dintre unităţile medicale care au preluat pacienţi evacuaţi de urgenţă de la Matei Balş. Ea a declarat la postul public de radio că investiţiile în infrastructură sunt obligatorii şi trebuie să se producă rapid. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, nu neagă nevoia unor schimbări radicale în sistemul public medical şi a unor investiţii serioase. El spune, însă, că responsabilitatea în astfel de situaţii aparţine managerului.
Vlad Voiculescu: Până să vorbim de schimbări majore în sistemul de sănătate, avem nevoie de management care să-şi facă treaba la fiecare nivel şi, da, de multe ori este nevoie de finanţare, care poate să vină din mai multe surse, dar, de cele mai multe ori, este vorba despre managementul unui spital. N-ar trebui să ne pierdem în chestiuni de politică sanitară generală. De fapt, o clădire nu ia foc din cauza sistemului, o clădire ia foc din cauză că anumite reguli nu au fost respectate, respectiv, anumite investiţii nu au fost făcute sau au fost făcute prost”.
Fostul director al Institului Matei Balş, profesorul Adrian Streinu-Cercel, în prezent senator PSD, de opoziţie, a dat asigurări că toate avizele unităţii medicale sunt în ordine. Clădirea afectată de incendiu este veche, dar fusese modernizată, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen, a precizat Streinu-Cercel. Presa de la Bucureşti a făcut inventarul incidentelor similare petrecute în spitale. Nu au fost puţine. Unul dintre cele mai grave s-a produs în august 2010. Atunci, incendiul declanşat la secţia de reanimare a unei cunoscute maternităţi din Bucureşti s-a soldat cu moartea a cinci nou-născuţi.