Perturbări în calendarul de vaccinare
La o lună de la startul campaniei de vaccinare anti-Covid, România se numără printre primele ţări europene în ceea ce priveşte rata de imunizare - circa 2%.
Daniela Budu, 27.01.2021, 12:10
România a primit până acum circa 785 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care aproximativ 1.300 (0,29%) au fost irosite din motive care presupun abateri de la lanţul de frig, deteriorarea flacoanelor sau reconstituirea incorectă.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat că deficitul de doze, în acest moment, în centrele de vaccinare, este de 117 mii. De aceea, autoritățile au hotărât că, începând cu 28 ianuarie, se reprogramează cu zece zile întârziere toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta doza de rapel și vaccinarea persoanelor vulnerabile – bolnavi cronici și persoane peste 65 de ani. Este soluția găsită de autorități după ce, săptămâna trecută, România a primit doar jumătate din dozele de vaccin programate pentru a fi livrate. Autoritățile dau, însă, asigurări că nu vor fi afectate celelalte programări, iar începând din 9 februarie se reintră în normal.
Este o perioadă mai dificilă până pe 5 februarie, a subliniat Valeriu Gheorghiță, adăugând că putem depăși această perioadă fiind solidari.
În acest moment, capacitatea de vaccinare este complet dependentă de numărul dozelor livrate, a adăugat președintele Comitetului național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. El a mai spus că și alte țări se confruntă cu aceeași problemă, din cauza întârzierilor în livrarea dozelor de către companiile farmaceutice.
Potrivit oficialului, în situația în care vor mai exista amânări ale livrării tranșelor de vaccin, autoritățile au pregătite mai multe scenarii care presupun amânarea vaccinării anumitor categorii de persoane. Mai trebuie menționat că aproape 68% dintre cei vaccinați până acum în etapa a doua sunt persoane cu afecțiuni cronice și cu vârsta peste 65 de ani, iar restul personal esențial. În plus, obiectivul pentru prima etapă a campaniei de vaccinare, care a vizat personalul medical, a fost atins, 90% dintre persoanele țintă în această etapă fiind în acest moment vaccinate sau programate la vaccinare, mai spune medicul Valeriu Gheorghiță.
Pe de altă parte, autoritățile au anunțat că până la sfârşitul lunii martie, România ar urma să primească restul de până la trei milioane de doze contractate. Valeriu Gheorghiţă a menţionat că pentru trimestrul al doilea încă nu există un calendar de livrare a vaccinurilor, dar numărul acestora va fi semnificativ mai mare, ceea ce va permite o creştere a ritmului de administrare, astfel încât până în luna septembrie să fie imunizate peste 10 milioane de persoane.
În urma contractului semnat cu Comisia Europeană, României îi revin 12,5 milioane de doze de vaccin. În plus, Bucureștiul a semnat cu CE și pentru 18 milioane de doze din două vaccinuri încă neaprobate, dar care au un potenţial semnificativ.