162 de ani de la Unirea Principatelor Române
În fiecare an, pe 24 ianuarie, România sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române, momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească în 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Daniela Budu, 25.01.2021, 11:30
Românii au marcat duminică 162 de ani de la Unirea Moldovei cu Muntenia, primul pas către făurirea statului unitar, desăvârşită în 1918. În Bucureşti şi în mai multe localităţi din ţară au avut loc manifestări restrânse, cu respectarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei. Instituţiile de cultură din ţară au marcat momentul aniversar prin piese de teatru, dar şi prin concerte, cele mai multe transmise online.
În toate bisericile Patriarhiei Ortodoxe Române (confesiune majoritară) au avut loc slujbe, iar Ministerul Apărării a organizat ceremonii militare la monumentele dedicate Unirii Principatelor. La Iaşi şi la Bucureşti, capitalele celor două provincii care în 1859 şi-au ales acelaş domnitor, pe Alexandru Ioan Cuza (1859 – 1866), au avut loc mai multe evenimente. În cadrul unei ceremonii militare în Capitală, au fost depuse coroane de flori la statuia domnitorului.
Într-un mesaj transmis cu această ocazie, şeful statului, Klaus Iohannis, a spus că moştenirea lăsată de arhitecţii Unirii din 1859 reprezintă temelia solidă pe care trebuie continuată modernizarea României, una dintre direcţiile majore fiind consolidarea învăţământului românesc, pentru a oferi o educaţie accesibilă şi performantă.
Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza ne aminteşte că puterea de a ne îndeplini obiectivele ca naţiune stă în unitatea noastră – a afirmat și premierul Florin Cîţu.
Uniţi am obţinut garanţia parcursului euro-atlantic pe care România îl are de mai bine de un deceniu şi jumătate. Uniţi am demonstrat că putem opri grave derapaje, putem salva democraţia, atunci când o putere legitimă şi opresivă a acţionat împotriva propriului popor. Tot uniţi vom reuşi să protejăm sănătatea noastră a tuturor şi să redresăm economia după pandemie – a scris premierul pe o pagină de socializare.
La 162 de ani de la acel moment, e timpul ca Unirea să fie desăvârşită prin a da Moldovei o infrastructură de transport, pentru a putea atrage şi mari investiţii, a declarat, la ceremoniile de la Focşani, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.
De fapt, la Iași, unde au lipsit discursurile şi spectacolele din alţi ani, dar şi tradiţionala Horă a Unirii, a avut loc un protest al Asociaţiei Împreună pentru A8, chiar înaintea manifestărilor restrânse. Protestatarii au cerut finanțarea și realizarea autostrăzii A8 Tg. Mureș – Iași – Ungheni.
Am ales ziua Unirii, pentru că se cheamă Autostrada Unirii. Din păcate, ultimele mesaje sunt că nu se poate, că este un proiect greu, că nu ştim dacă vom reuşi până în 2030 să îl finalizăm. Noi vrem să prindem această autostradă în această viaţă.
Autostrada A8 pentru Moldova este capitală. Ea reprezintă dezvoltarea regiunii în care trăim şi drumul nostru spre vest.
Manifestări de Ziua Unirii Principatelor au avut loc şi în străinătate. Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun şi Institutul Limbii Române au organizat în mediul online Unirea Principatelor din 1859, un omagiu adus culturii române.