Salariul minim şi creşterea pensiilor
Guvernul român a majorat salariul de bază minim brut pe ţară și va creste și pensiile, dar cel mai probabil nu cu valoarea stabilită de vechiul Parlament.
Eugen Coroianu, 14.01.2021, 12:08
Guvernul de la Bucureșți a majorat salariul de bază minim brut pe ţară, care ajunge astfel la 2.300 de lei lunar, aproximativ 470 de euro. Este o creștere de circa trei procente, la care s-a luat în calcul rata inflaţiei de 2,2% şi creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană de 0,8% pentru 2020.
Conform datelor oficiale, în România sunt aproximativ 1,4 milioane de angajaţi care primesc salariul minim, ceea ce reprezintă peste un sfert din totalul forței active de muncă. Pentru personalul cu studii superioare şi cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menţine la 2.350 de lei, circa 480 de euro, sumă care nu include sporuri şi alte adaosuri.
Premierul Florin Cîţu a precizat că această creştere se aplică de la 1 ianuarie și că păstrează puterea de cumpărare a cetăţenilor. Pe de altă parte, el a mai anunţat că Executivul va majora pensiile şi anul acesta, dar ținând cont de calendarul asumat de actuala coaliţie de centru-dreapta şi numai după elaborarea bugetului de stat.
Miercuri, Curtea Constituțională a României a dat o hotărâre prin care a admis, dar a şi respins sesizări ale Guvernului legate de o lege de majorare a pensiilor cu 40%, adoptată de fostul parlament, dominat la vremea respectivă de social-democrați.
Potrivit unor specialiști, aceasta înseamnă că legea privind majorarea rămâne în vigoare dacă parlamentul actual nu-i va aduce modificări, la o eventuală solicitare a președintelui Klaus Iohannis.
România nu şi-a permis anul trecut şi nu îşi permite nici în acest an să majoreze pensiile cu 40%, a avertizat premierul liberal Florin Cîţu. El a amintit că pensiile au crescut şi în 2020 cu 14% și a promis că se vor mări şi anul acesta.
Reprezentanţii coaliţiei de guvernare au arătat că şi-au asumat un alt calendar de creştere a pensiilor, care ţine cont de condiţiile economice actuale. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susţine că o asemenea majorare ar genera un impact asupra bugetului greu de suportat și că executivul va crește pensiile într-un cuantum suportabil, care să nu conducă la blocaje.
Din opoziţie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat că actuală coaliţie se plânge permanent de lipsa banilor dar nu se gândeşte să caute soluţii. De aceea, spune acesta, social-democraţii vor prezența propria alternativă de buget şi vor demonstra că banii există. Social-democrații mai susțin că decizia CCR este corectă și că majorarea pensiilor cu 40 la sută trebuie aplicată, fără să se mai intervină asupra ei.
Premierul Florin Cîțu a explicat că bugetul de stat pe anul acesta va fi trimis la Parlament la începutul lunii viitoare și atunci se va vedea care sunt sumele alocate pentru pensii.