Al doilea vaccin autorizat de UE
Comisia Europeană a autorizat și vaccinul anti-Covid-19 al companiei farmaceutice americane Moderna.
Roxana Vasile, 07.01.2021, 12:16
La doar câteva ore după recomandarea emisă de Agenţia Europeană a Medicamentului, Comisia Europeană a autorizat, miercuri, un al doilea vaccin împotriva Covid-19 – este vorba despre cel produs de compania farmaceutică americană Moderna. De altfel, Executivul comunitar a comandat, deja, 160 de milioane de doze din acest vaccin în numele statelor membre ale Uniunii Europene. Serul este destinat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani şi, la fel ca cel produs de Pfizer/BioNTech, va fi administrat în două doze.
Agenţia Europeană a Medicamentului dă, pe site-ul său, asigurări cetăţenilor că vaccinul îndeplineşte toate standardele de siguranţă ale Uniunii şi promite că va monitoriza, în continuare, eficacitatea acestuia. Și compania Moderna spune că va urmări, timp de doi ani, efectele vaccinării cu serul pe care ea însăși îl produce.
Potrivit studiilor clinice pe aproximativ 30.000 de subiecţi cu vârste între 18 şi 94 de ani, vaccinul ar avea o eficienţă de 94,1%. Este bazat pe tehnologia ARN mesager, la fel ca cel de la Pfizer/BioNTech, pregătind organismul să se apere în eventualitatea în care ar contracta virusul SARS-CoV-2. După vaccinare, organismul produce proteina din noul coronavirus şi, ulterior, anticorpii. În scurt timp, proteina dispare, dar organismul o va recunoaşte şi se va apăra.
În așteptarea primelor vaccinuri Moderna, România a continuat să le primească pe cele de la Pfizer/BioNTech. Miercuri a sosit a treia tranşă constând în peste 150.000 de doze. Autorităţile precizează că procesul de imunizare se desfăşoară conform strategiei naţionale, în această, deocamdată, primă etapă fiind vaccinate cadrele medicale.
Extinzând aria geografică, România s-a alăturat corului altor 12 țări membre ale Uniunii Europene și, într-o scrisoare comună expediată Comisiei Europene, a pledat pentru sprijinirea cu vaccinuri a statelor din Parteneriatul Estic și Balcanii de Vest, mai sărace sau care nu au un calendar clar al unor campanii naţionale de vaccinare. Uniunea nu va fi în siguranţă faţă de Covid-19, până când ţările de la frontierele sale nu-şi vor putea reveni şi ele din pandemie – se arată în document.
Deja, România a trimis Republicii Moldova vecine, majoritar românofonă, primul lot de medicamente şi echipamente medicale pentru combaterea pandemiei din pachetul de sprijin anunţat de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia recentei sale vizite la Chişinău. Acesta a promis Republicii Moldova inclusiv 200.000 de doze de vaccin.