Test pentru democrația americană
Mii de protestatari au luat cu asalt miercuri clădirea Capitoliului de la Washington, în încercarea disperată de a răsturna rezultatele alegerilor prezidențiale din luna noiembrie.
Eugen Coroianu, 07.01.2021, 11:33
Imagini stupefiante au putut fi văzute miercuri pe ecranele televizoarelor, atunci când clădirea Capitoliului american a fost luată cu asalt de susţinătorii lui Donald Trump. Chemați la Washington și încurajați de însuși președintele în exercițiu, aceșția au încercat într-un mod absurd să împiedice validarea de către Congres a rezultatului alegerilor, despre care cred că au fost fraudate.
Tema furtului alegerilor a fost introdusă și promovată pe agenda publică americană de Trump înaintea, în timpul și după încheierea scrutinului, fără a putea prezenta nici o dovadă valabilă. Zeci de procese pe această temă deschise de republicani au fost respinse, unul după altul, de justiția americană, iar Colegiul Electoral a confirmat victoria destul de clară a democratului Joe Biden.
Președintele în funcție a ignorat toate acestea, rămânând din ce în ce mai singur chiar în propriul partid, din care mulți lideri au recunoscut înfrângerea. Unul dintre aceștia este chiar vicepreședintele Mike Pence, asupra căruia domnul Trump a făcut presiuni să nu recunoască victoria lui Biden. El le-a transmis celor care au făcut ravagii în clădirea Congresului că nu au învins, că violenţa nu învinge, ci libertatea învinge. La rândul sau, liderului republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a calificat, vădit emoţionat, situația drept o insurecţie eşuată.
De cealaltă parte, liderul democratilor, Chuck Schumer, a subliniat că evenimentele de miercuri nu au avut loc spontan. El a acuzat de la tribună că preşedintele, care a promovat teorii conspiraționiste, care le-a cerut „acestor infractori” să vină în capitala naţiunii, poartă o mare parte din vină”. Atacarea Capitoliului a fost catalogată drept o insurecţie și de preşedintele ales Joe Biden, care i-a cerut lui Donald Trump să intervină ferm pentru a opri violenţele și apăra Constituția.
Miercuri, Trump a postat pe Twitter mai multe mesaje video în care le-a mulţumit susţinătorilor săi pentru sprijin, refuzând să îşi recunoască înfrângerea și susținând în continuare că ar fi câştigat alegerile şi că victoria i-ar fi fost furată. El a spus, totuși, că protestatarii trebuie să meargă acasă, pentru a se reveni la pace, lege şi ordine.
Lideri din întreaga lume au condamnat evenimentele de la Washington. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a afirmat că oamenii politici trebuie să îşi convingă susţinătorii să nu recurgă la violenţă şi să respecte procesele democratice. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, au scris că rezultatul scrutinului câştigat de democratul Joe Biden trebuie respectat. Ce s-a întâmplat în America nu este american – a afirmat şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, în timp ce premierul britanic, Boris Johnson, a catalogat evenimentele drept o ruşine. Ministerul român de Externe consideră că violenţele care au avut loc pe Dealul Capitoliului sunt îngrijorătoare şi inacceptabile și își exprimă încrederea în democraţia americană, care trebuie să rămână un model la nivel global.