Undă verde în UE pentru vaccinul anti-Covid
Statele Uniunii Europene pot începe vaccinarea în masă.
Ştefan Stoica, 22.12.2020, 11:25
Vestea cea mare a venit, luni, de la Amsterdam, unde se află sediul Agenţiei Europene pentru Medicamente: vaccinul Pfizer BioNTech împotriva COVID-19, administrat deja în Marea Britanie şi Statele Unite, a fost autorizat, iar ţările Uniunii Europene vor putea declanşa campanii de vaccinare naţionale chiar de săptămâna aceasta.
Este un pas înainte uriaş în lupta noastră cu pandemia, care produce suferinţă şi greutăţi pentru atât de mulţi oameni, a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a Agenţiei. Ea a dat asigurări că criteriile de siguranţă ale serului de imunizare au fost prioritatea numărul unu. Şi a mai oferit o informaţie liniştitoare, aceea că mutaţia care a apărut în Regatul Unit nu provoacă, deocamdată, îngrijorări privind eficacitatea vaccinului.
State europene au anunţat că intenţionează să înceapă efectiv campania de vaccinare pe 27 decembrie. La Bucureşti, autorităţile afirmă că au făcut toate pregătirile necesare pentru a porni campania de vaccinare la aceeaşi dată. Primele 10 mii de doze sunt aşteptate să ajungă în ţară sâmbătă, iar imunizarea va începe cu personalul din spitalele de boli infecţioase, care sunt în linia întâi a eforturilor de combatere a pandemiei.
Premierul român interimar, Nicolae Ciucă, a explicat, la Radio România, că oamenii trebuie să-şi procure informaţiile despre vaccin din surse oficiale. Nicolae Ciucă: Fiecare dintre noi are un rol deosebit în ceea ce înseamnă desfăşurarea cu succes a acestei campanii. Ca atare, preluându-ne informaţiile din surse sigure, din surse specializate şi având la îndemână orice altă sursă de informare, putem să avem discernământul prin care să conchidem cu toţii că este important, pentru ca această perioadă de pandemie să se apropie de final, să ne vaccinăm.”
Experţi şi oficialităţi pledează în favoarea vaccinării, aducând ca argumente eficacitatea serului, riscurile minime pe care le presupune în raport cu beneficiile precum şi şansa ca el să grăbească revenirea la ceea ce lumea a pierdut în ultimul an, anume o viaţă normală. Imunizarea împotriva scepticismului în ceea ce priveşte vaccinarea se anunţă, însă, un proces anevoios. Sondajele de opinie la nivelul UE au scos la lumină reticenţe serioase cu privire la vaccinare.
România nu face excepţie. Un sondaj recent arată că peste jumătate dintre angajaţii în educaţie nu sunt de acord să se vaccineze împotriva COVID-19. La nivel naţional, sondaje recente arătau că doar unul din cinci români s-ar vaccina împotriva noului coronavirus. 30% au declarat că ar aştepta o perioadă şi s-ar vaccina doar dacă ar auzi că persoanele care şi-au administrat un astfel de tratament nu au avut probleme.
Altfel stau lucrurile cu personalul medical, în rândul căruia rata de acceptare a vaccinului este foarte mare : 95% printre angajaţii spitalelor COVID şi 70% în cazul celor non-COVID. Experţii afirmă că este nevoie ca 70% din populaţie să fie vaccinată, pentru ca pandemia să fie eradicată.